Abiznis

Pajović u Plužinama: Država da snažno podrži održivo korišćenje parka prirode

Prva posjeta predsjednika Skupštine Crne Gore nakon gotovo dvije decenije, iskorišćena za dogovor o modelima intenzivnije saradnje državnog i opštinskog parlamenta. Predsjednik Skupštine Darko Pajović tokom posjete Plužinama, sa predsjednikom Opštine Mijuškom Bajagićem, predsjednikom Skupštine opštine Milutinom Cicmilom, kao i glavnim administratorom Vladimirom Kneževićem, razgovarao je o modelima unapređenja saradnje, u okviru Sporazuma Skupštine Crne Gore i Zajednice opština. Bilo je, takođe i riječi o nedavno usvojenom setu zakona koji se tiču lokalnih samouprava
Pajović u Plužinama: Država da snažno podrži održivo korišćenje parka prirode
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodstvo Plužina je upoznalo predsjednika Parlamenta sa socijalno-ekonomskim prilikama u ovoj opštini, izazovima sa kojima se suočavaju, između ostalih, u oblasti energetike, šumske industrije, turizma. Pajović je predložio institucionalnu pomoć u rješavanju problema, a zakonodavnu efikasnost moguće je povećati  većim korišćenjem kapaciteta Zajednice opština. Pajović je podržao napore opštine Plužine u ostvarivanju prava na naknadu od EPCG, što bi značajno uvećalo opštinski budžet i razvojne mogućnosti.



U razgovoru sa direktorom Regionalnog parka prirode Piva Slobodanom Delićem, predsjednik Skupštine Crne Gore je predložio niz konkretnih rješenja koja se tiču očuvanja prirodnih dobara ovog kraja. Dat je predlog o povezivanju sa civilnim sektorom i organizacijama koje mogu pomoći stručno i finansijski, kako bi potencijali Regionalnog parka i evidentni rezultati postignuti u velikoj mjeri entuzijazmom zaposlenih, bili planski razvijani, održivo korišćeni i uz snažnu podršku države.



Radna posjeta Plužinama završena je obilaskom etno sela Montenegro-Brezna. Pajović je iskazao uvjerenje da postoji više načina kojima država može i mora snažnije da podrži ovakve preduzetničke inicijative.



Susret sa čelnicima i drugim mještanima Plužina je utoliko značajniji, jer je po riječima domaćina,  ovo prva posjeta predśednika Skupštine Crne Gore Plužinama nakon gotovo dvije decenije.

 

Portal Analitika