Zanimljivosti

Evo koja dijeta najbolje odgovara tvojim godinama

Dijeta koja ne odgovara starosnoj dobi vrlo često je razlog zbog kojeg se kilogrami ne gube. Zato je važno jelovnik prilagoditi godinama, pogotovo kada želimo smršati.
Evo koja dijeta najbolje odgovara tvojim godinama
Portal AnalitikaIzvor

Ako imaš od 20 do 29 godina Najbolji način za gubljenje kilograma u ovim godinama je izbacanje hleba I slatkiša iz ishrane. Metabolizam je u ovim godinama ubrzan, pa nije potrebno sprovoditi rigorozne dijete.

Ako imaš od 30 do 39 godina Kada se pređe trideseta, metabolizam se usporava. Tada treba smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost. Ne treba težiti brzim dijetama, jer će se koža opustiti pa ćeš izgledati starije. Najbolje su dijete kojima se gubi od 2 do 2,5 kilograma mjesečno. Idealna dijeta sastoji se od unosa dosta povrća, jer će se tako spriječiti “napadi gladi” i oscilacije u težini.

Ako imaš od 40 do 49 godina Veliki broj žena nakon četrdesete godine ima problem s težinom: mišićna masa se smanjuje, a masne naslage povećavaju se uslijed hormonalnih promjena. Najveću količinu hrane trebate konzumirati tokom prvog dijela dana i imati laganu večeru u ranim večernjim satima. Ne trebaš uzimati više od 30 posto masnoće od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Jedi češće ribu i morske plodove. U ovoj životnoj dobi tvoje tijelo počinje zadržavati tečnosti. Idealna dijeta je ona koja uključuje rižu.

Ako imaš više od 50 godina U ovim godinama potrebno je manje energije nego nekom od dvadeset. Jedi od četiri do pet manjih porcija dnevno. Najučinkovitje stvari koje razlažu masnoću su enzimi. Ananas je bogat enzimima i vitaminom C i odličan je pomoćnik probavnom crijevu. 

Portal Analitika