Zanimljivosti

Melburn najugodniji za život, najgore u Damasku i Tripoliju

Melburn je šestu godinu zaredom najugodniji grad za život u svijetu, po tradicionalnoj analizi Economist Intelligence Unita (EIU).
Melburn najugodniji za život, najgore u Damasku i Tripoliju
Portal AnalitikaIzvor

EIU rangira kvalitet života u 140 gradova po 30 kriterijuma, među kojima su, između ostalog, bezbjednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i životna sredina.

Samo desetinku boda manje dobio je Beč, drugi na listi. Slijede Vankuver, Toronto, Kalgari, Adelejd, Pert, Oukland i Helsinki, a najboljih deset zaključuje Hamburg.

"To je fantastično", rekao je gradonačelnik Melbourna Robert Dojl, naglasivši da grad ni ovu niti prethodne titule ne uzima zdravo za gotovo.

"Stalno planiramo i sprovodimo politiku koja unapređuje kvalitet života u gradu", kazao je Dojl.

EIU ističe da je život najugodniji u gradovima srednje veličine u bogatim zemljama s relativno niskom gustinom  stanovništva.

"To im omogućuje širenje rekreativnih aktivnosti bez podizanja nivoa kriminala ili preopterećenja infrastrukture", kaže se u izveštaju.

Poredak gradova na dnu liste takođe je ostao isti. Život je najneugodniji u Damasku, Tripoliju i Lagosu. Jedini evropski grad koji se nalazi u najgorih deset je Kijev.

n1info.com

Portal Analitika