Društvo

Dom zdravlja PG: Novčano kažnjeno 12 zdravstvenih radnika

Tokom 2016. godine je zbog nepoštovanja radnog vremena i nenošenja identifikacionih kartica, novčano sankcionisano 12 zdravstvenih radnika, dok je zbog kvaliteta rada njih petoro nagrađeno, saopšteno je Dnevnim novinama iz Doma zdravlja Podgorica.
Dom zdravlja PG: Novčano kažnjeno 12 zdravstvenih radnika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Da radno vrijeme i identifikacione kartice nijesu šala, pokazuju rezultati kontrole u podgoričkim Domovima zdravlja. Naime, kako je za Dnevne novine iz ove institucije saopšteno, zbog neodgovornog odnosa prema radnom vremenu i nenošenja identifikacione kartice od početka godine novčano je kažnjeno 12 zdravstvenih radnika.

Kako su istakli, Dom zdravlja Podgorica redovno sprovodi interne kontrole kvaliteta rada zaposlenih u svim segmentima i na svim nivoima.

“Rezultat te kontrole tokom ove godine je pokretanje disciplinskih postupaka protiv manjeg broja zaposlenih u Domu zdravlja Podgorica, zbog nepoštovanja radnog vremena i nenošenja identifikacionih kartica. Svi su, u skladu sa propisima, sankcionisani novčano”, naglašavaju u ovoj zdravstvenoj instituciji.

Podsjećamo, zdravstveni radnici su prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata dužni da sa sobom nose identifikacione kartice koje se izdaju u skladu sa statutom zdravstvene ustanove. Za kršenje ovog člana zakona predviđena je novčana kazna od tridesetostrukog do dvjestostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori.

U Domu zdravlja napominju da funkcija kontrole nije samo kažnjavanje, te da je tako pet zdravstvenih radnika nagrađeno zbog kvaliteta rada.

Kako ističu, internom kontrolom kvaliteta rada Doma zdravlja Podgorica, vrši se stalna evaluacija navedenih aktivnosti iz procesa rada, samostalnim odlukama direktora, a na zahtjev poslodavca i Ministarstva zdravlja.

“Dom zdravlja Podgorica nastaviće sa kontinuiranim praćenjem i kontrolom kvaliteta svih aspekata procesa rada iz domena nadležnosti naše ustanove, a sve u cilju obezbjeđivanja efikasne i pravovremene zdravstvene zaštite našim sugrađanima", zaključuju iz Doma zdravlja Podgorica. 

Dnevne novine

Portal Analitika