Društvo

MOČNIK: Moguća saradnja CG i Slovenije u projektu zaštite Solane

Ambasador Slovenije Mitja Močnik smatra da prirodna bogatstva treba zaštititi, kao na primjer vodu, jer postoji opasnost, da će voda i njeni izvori postati blago na tržištu.
MOČNIK: Moguća saradnja CG i Slovenije u projektu zaštite Solane
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U Sloveniji je, objašnjava on, voda i ranije bila javno dobro, ali je došlo do velike opasnosti da će se izvori privatizovati, zbog čega namjeravaju da Ustavom zaštite pravo na pitku vodu, čime će, vjeruje naš sagovornik biti spriječena i privatizacija izvora.

- Mi planiramo ove godine Ustavom zaštititi vodu. Na taj način neće biti multinacionalnih kompanija koje će upravljati vodom. Može se dobijati koncesija. Voda će biti zaštićena i mislim da to ne bi bila loša ideja i za Crnu Goru - kazao je Močnik u razgovoru za Pobjedu.

Slovenački ambasador ukazuje na dobru saradnju sa Crnom Gorom i ističe da će do kraja sljedeće godine Slovenija u crnogorske projekte zaštite sredine i infrastrukturu uložiti više od milion eura.

- To će biti većinom na sjeveru - kazao je on.

Močnik naglašava da je moguće da će Crna Gora i Slovenija uspostaviti saradnju i u projektu zaštite Solane u Ulcinju.

- Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović nedavno je posjetio našu solanu u Piranu. Tu možemo mnogo toga da primijenimo, da nudimo, oko regulative, statusa. Sve zavisi od odluka crnogorske Vlade - poručuje Močnik.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika