Kultura

PURGATORIJE: Hamlet našeg trenutka na Ljetnjoj sceni

Produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture, komad „Duh koji hoda“, biće sjutra izveden na Ljetnjoj pozornici u Tivtu od 21 čas, u okviru programa Purgatorija.
PURGATORIJE: Hamlet našeg trenutka na Ljetnjoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Uloge tumače Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Radoje Čupić, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Višnja Obradović i Danica Grubački. Komad je režirao Aleksandar Popovski po tekstu Dejana Dukovskog.

- Potreba da radimo ovu prestavu nastala je od potrebe da sebi objasnim kako individualac može da funkcioniše u svijetu koji smo stvorili u posljednjih petnaest godina. Kad govorim o tom svijetu, mislim na svijet koji je odredio sebi kapitalistički liberalizam kao primarnu ideologiju, nacionalizam kao državnu politiku, kriminal i religiju kao dominantan stav i pogled na stvari... Tako je nastala priča o čovjeku koji kreće u borbu protiv tog sistema. Utopijska melodrama o mogućem Hamletu koji, umjesto da razmišlja, djeluje. Umjesto da sumnja, on odlučuje da ubije i Kralja i Kraljicu i sve koji mu stoje na putu da oslobodi i očisti ovaj svet od nepravde. Postoji nepravda, kaže on, i to je to. Neko je morao da počisti - zapisao je Popovski.

K.J.

Portal Analitika