Društvo

LJESAR: Još utvrđujemo da li arhitektonski ostaci pripadaju kraljici Teuti

Za arhitektonske ostatke palate iz III vijeka prije nove ere pretpostavlja se da su pripadali ilirskoj kraljici Teuti, ali se još ne može sa sigurnošću tvrditi, saopšteno je iz Centra za konzervaciju i arheologiju.
LJESAR: Još utvrđujemo da li arhitektonski ostaci pripadaju kraljici Teuti
Portal AnalitikaIzvor

Povodom nedavnih otkrića na lokalitetu Carine kod Risna, direktorka ovog centra Lidija Ljesar istakla je da je u toku je analiza pokretnih arheoloških nalaza sa ovog lokaliteta, čiji rezultati će dati više podataka za tačno atribuiranje ove palate.

Ona podsjeća da su ovogodišnja istraživanja nastavak petnaestogodišnjih arheoloških iskopavanja na tom lokalitetu, koja Centar vrši u saradnji sa Univerzitetom iz Varšave, te da su tokom prošlogodišnjig arheoloških istraživanja u sektoru VIII i ovogodišnjih u sektoru VIII/2, otkriveni arhitektonski ostaci reprezentativne palate.

carine1Ljesar ističe kako je Centar za konzervaciju i arheorogiju Crne Gore, „cijeneći monumentalnost i vrijednost arhitektonskih ostataka“, odmah nakon završenih istraživanja 12. jula „počeo konzervatorske radove na sanaciji lokaliteta i konzervaciji, restauraciji kao i adekvatnoj zaštiti i prezentaciji lokaliteta“.

- Intenzivno sprovođenje konzervatorskih radova na arheološkim ostacima ove palate su proizvod promjena u strategiji sprovođenja arheoloških istraživanja. Naime, dosadašnji pristup koji je podrazumijevao da primat imaju arheološka istraživanja bez sprovođenja konzervatorskih mjera na otkrivenim arhitektonskim ostacima i, u najvećoj mjeri, prepuštanja lokaliteta samom sebi bez adekvatne zaštite, je način koji je za rezultat najčešće imao devastirane, zapuštene i fizički neobezbijeđene i nezaštićene lokalitete. Sigurni smo da će ovogodišnji konzervatorski radovi, biti dobra smjernica za sve institucije koje vrše arheološka istraživanja i sprovode konzervatorske mjere na arheološkim lokalitetima. Takođe, vjerujemo da će ovo dovesti i do preispitivanja metodološkog pristupa arheoloških istraživanja do sada vršenih na Carinama u Risnu i uvesti promjene koje će u budućim godinama podrazumijevati mnogo više brige o pokretnim i nepokretnim nalazima tokom vršenja samih istraživanja - zaključuje Ljesar.

carine2
Portal Analitika