Finansije

Lord Rotšild: U toku je do sada najveći finansijski eksperiment

Niske kamatne stope, niski prinosi državnih obveznica i kvantitativno olakšanje dio su najvećeg finansijskog eksperimenta u svijetskoj istoriji, a posljedice tog eksperimenta su nepredvidive, kazao je šef RIT Capital Partnersa, lord Džejkob Rotšild.
Lord Rotšild: U toku je do sada najveći finansijski eksperiment
Portal AnalitikaIzvor

- Period od šest mjeseci koji smo proučili pokazuje kako centralne banke sprovode najveći eksperiment u monetarnoj politici u svijetskoj istoriji. Nalazimo se u neistraženim okolnostima - nemoguće je predvidjeti uticaj niskih kamatnih stopa, niskih prinosa državnih obveznica i velikog kvantitativnog olakšanja - piše Rotšild klijentima svoje kompanije u najnovijem polugodišnjem finansijskom izvještaju.

Rotšild je upozorio kako je takva politika već dovela do velikog rasta tržišta dionica, te da su američke dionice ostvarile trostruki rast od 2008. godine, kako su investicije porasle i kako je volatilnost ostala niska. Međutim, realni sektor ekonomije nije ostvario takav profit, pa Rotšild upozorava kako je rast u tom sektoru „anemičan“, kako je „potražnja slaba“ te kako je „deflacija prisutna u mnogim djelovima razvijenog svijeta“.

Milijarder je upozorio i na ekonomske rizike koji proizlaze iz globalne geopolitičke situacije, navodeći Bregzit, američke predsjedničke izbore i usporeni ekonomski rast Kine kao neke od faktora neizvjesnosti.

Izvor i foto: Index.hr/D.H.

Portal Analitika