CEDIS

Dejan Mijović podnio ostavku na članstvo u Bordu EPCG

Javnost Crne Gore još uvijek nije dobila odgovor premijera i vrha DPS na nekoliko važnih pitanja koja smo postavili u proteklih dva mjeseca kontrole njihove Vlade i partijskih službenika. Prvo i ključno je zašto je premijer dozvolio mogućnost italijanskom partneru A2A da proda svojih 41,7 odsto akcija u EPCG bilo kome, pa čak i nereferentnoj ofšor kompaniji nepoznatih vlasnika. Premijerovo uporno i zagonetno ćutanje otvara sumnju da su njegovi najbliži srodnici, kumovi i prijatelji možda ta zainteresovana strana koja želi kontrolu nad našim najvećim preduzećem i ogromnim profitom koje ono generiše. Javnost nije dobila odgovor zašto nije konstatovana neuspješnost Ugovora o upravljanju Elektroprivredom od strane A2A. Zbog navedenih opstrukcija i grubog kršenja Sporazuma o fer izborima, podnosim ostavku na članstvo u odborima direktora EPCG i CEDIS - saopštio je dosadašnji člana Borda EPCG i CEDIS po Lex specialisu i koordinator URA za ekonomsku politiku Dejan Mijović.
Dejan Mijović podnio ostavku na članstvo u Bordu EPCG
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je nepotrebno isticati koliko bi pomenuti ishod bio štetan po građane, te da je dovoljno podsjetiti „kako su kumovi i prijatelji izvukli profite iz KAP-a, a nama ostavili sprženu zemlju i dugove“.

- Kao što smo obznanili, EPCG već ima oko 250 miliona eura oročenih u bankama, uz odlične izglede da ta sredstva dodatno narastu.  Umjesto u razvojne svrhe, pomenute stotine miliona eura bi završavale u rupama bez dna, dok bi nama narastali računi za struju – ističe Mijović.

On kaže da se postavlja pitanje zašto se većinski vlasnici Rudnika uglja – A2A i premijerov brat, nijesu rasteretili Rudnik uglja isti od dugova i investirali sopstvena sredstva u njegovo prestrukturiranje i razvoj, već čekaju da im to obavi državna EPCG. 

- Naprotiv, Rudnik uglja je na vrhu crne liste poreskih dužnika sa neplaćenih 15,2 miliona eura. Moćni brat, kumovi i prijatelji su istovremeno mudro odćutali pitanje zašto ne protestuju što im se onemogućava ulaganje u navodno visoko isplativu gradnju II Bloka TE Pljevlja, već radije “pristaju” da preko svojih gradjevinskih firmi budu podizvođači posla koji finansira državna EPCG – smatra Mijović.

Prema njegovim riječima, odluka o gradnji II Bloka se donosi narednog 31. avgusta a premijer, njegovi ministri i predstavnici u EPCG još nisu napravili računicu niti objasnili javnosti zašto se gradi obična jeftinija termolektrana koja ispušta štetne gasove i plaća više penale, umjesto napredne koja ih zadržava i plaća niže penale.

- Građane Pljevalja i Crne Gore i dalje niko ne pita, a još manje konsultuje da li bi umjesto ponuđene radije htjeli termolektranu koja bolje štiti njihovo zdravlje i životnu sredinu. Istovremeno, Bord i menadžment EPCG nisu objasnili zašto žure sa ugovaranjem gradnje II Bloka prije procjene njegovog uticaja na životnu sredinu i što ne objavljuju sve studije i ugovore koji navodno dokazuju visoku isplativost projekta koji su dogovorili sa Škodom – upozorava on.

 Mijović napominje da EPCG i CEDIS nisu dali predstavniku opozicije u Bordu više puta traženo detaljno objašnjenje za veliki podbačaj u smanjenju komercijalnih gubitaka na mreži, iako su proteklih godina uvedena nova daljinska mjerila. Kako kaže, zahtjev za sazivanje posebne sjednice Borda CEDIS na ovu temu je odbijen sa obrazloženjem da se ne može sazvati zbog godišnjih odmora.

- Onemogućavanje pristupa informacijama o desetinama miliona eura potrošene, a nenaplaćene struje za koje niko nije dosad odgovarao navodi na zaključak da se možda skrivaju ozbiljne zloupotrebe. Zbog navedenih opstrukcija i grubog kršenja Sporazuma o fer izborima, podnosim ostavku na članstvo u odborima direktora EPCG i CEDIS. S obzirom na iskustvo iz afere Snimak i velike izglede da će se opstrukcije nastaviti, a zloupotrebe intenzivirati tokom izborne kampanje, pozivam specijalnog državnog tužioca da se zainteresuje za ovaj osjetljivi domen poslovanja EPCG i CEDIS koji nije bio dostupan ovlašćenom predstavniku opozicije u bordovima ovih državnih preduzeća – poručuje Mijović.

Portal Analitika