Abiznis

Savjet CBCG protiv izmjena Zakona o konverziji kredita u francima u eure

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 91. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.
Savjet CBCG protiv izmjena Zakona o konverziji kredita u francima u eure
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od 1.8.2016. godine i, imajući u vidu sve moguće rizike i negativne posljedice donošenja ovog zakona, donio mišljenje kojim se ostaje pri ranije iznijetim načelnim stavovima Centralne banke na prvu verziju ovog dokumenta iz jula tekuće godine.         

Sagledavanjem novopredloženih rješenja iz Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od 1.8.2016. godine, konstatovano je da se ista suštinski razlikuju od predloga koje je Centralna banka dala u svom mišljenju. 

Savjet je ocijenio da bi novopredložena rješenja stavila u neravnopravan položaj korisnike   kredita,   onemogućila dosljednu  primjenu metodologije koja se koristi   prilikom obračuna obaveza korisnika kredita i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom. 

Takođe, predložena rješenja sadrže niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi, u slučaju   usvajanja, onemogućile njihovu adekvatnu primjenu i dodatno izazvale niz dilema i teškoće prilikom primjene u praksi.       

Savjet je zaključio da, ukoliko se zakonodavac opredijeli da usvoji predložene izmjene i dopune   Zakona   o   konverziji   kredita   u   švajcarskim u   eure,   iz   gore navedenih razloga, neophodno je tekst Predloga ovog zakona izmijeniti, te je, u tom cilju, Centralna  banka  predložila  odgovarajuće  izmjene u   formi  amandmana, koji  bi  mogli   biti predloženi od strane ovlašćenog predlagača.

 

Portal Analitika