Društvo

Kovačević: Kosovska opozicija gubi vrijeme, razgraničenje je odrađeno po propisima

Član Komisije za obavljanje poslova razgraničenja između Crne Gore i Kosova Dragan Kovačević, kazao je da kosovska opozicija gubi vrijeme pokušajima da opstruira usvajanje dokumenta o demarkaciji sa Crnom Gorom, jer je razgraničenje dvije države odrađeno profesionalno, te da njime nijedna strana nije oštećena.
Portal AnalitikaIzvor

„Kosovska strana nema o čemu više da razgovara sa nama. To dobro znaju i njihovi stručnjaci. Možemo reći da je, na neki način, jedan vid arbitraže izvršen od strane tročlane međunarodne ekspertske grupe koju je angažovala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga. U pitanju su par excellence stručnjaci, koji su utvrdili da nema nepravilnosti u procesu demarkacije. Čak je jedan član te komisije učestvovao u razgraničćenju Makedonije i Kosova“, kazao je Kovačević za naš portal.

On podsjeća da su Komisija za određivanje graničnih prelaza Crne Gore i Državna komisija za obilježavanje i održavanje državne granice Kosova radile skoro dvije godine na utvrđivanju granice između dvije države.

„Imali smo podatke iz 1932. godine kada je rađen prvi katastar na teritoriji Kosova, koji se poklapaju sa granicom iz 1974. godine. Sve te podatke smo predstavili kosovskoj strani. Međutim, oni su naše tvrdnje osporavali svim mogućim sredstvima. Prvenstveno dostavljanjem podataka koji nijesu validni, odnosno topografskim karatama koje nijesu rađene za potrebu razgraničenja, već su u pitanju tematske karte za geologiju, seizmiku, vode i slično. Kada su vidjeli da nemaju argumenata, potpisali su sporazum koji je kasnije verifikovan u Beču“, napominje Kovačević.

On kaže da je granica tamo gdje je i bila 1932. godine, te da je niko nije pomjerio ni za milimetar.

„Kosovska opozicija gubi vrijeme misleći da nešto može da se promijeni. Vlasti Kosova ne traže međunarodnu arbitražu, već opozicija. Smatram da za tim nema nikakve potrebe, jer je sve rađeno po propisima“, poručuje Kovačević koji je bio član državne komisije za razgraničenje.

Podsjećamo, rasparava u kosovskom parlamentu na kojoj se očekivala potvrda granice sa Crnom Gorom trebala je da se održi prošle nedjelje, ali će taj dokument u kosovskom parlamentu biti na dnevnom redu tek 1. septembra.

Kosovska opozicija predvođena radikalnim pokretom Samoopredjeljenje smatra da će, ako kosovski parlament ratifikuje Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, njihova zemlja nepravedno izgubiti oko 8.000 hektara zemlje.

Crnogorska policija je nedavno spriječila grupu od oko 200 građana Kosova da ilegalno uđu na našu teritoriju. Oni su planirali da obiđu katune sa crnogorske strane, tvrdeći da ta zemlja pripada Kosovu.

Simpatizeri pokreta Samoopredjeljenje su u junu dopješačili do Crne Gore i na našu teritoriju postavili zastavu Albanije i tablu sa natpisima “Republika Kosovo” i “Dobrodošli”. Tablu je ubrzo sklonio crnogorski MUP.

Sporazum o razgraničenju Crne Gore i Kosova potpisan je u avgustu prošle godine u Beču.

Portal Analitika