Svijet

Pjongjang: Predsjednica Južne Koreje je psihopata

Sjeverna Koreja je danas nazvala južnokorejsku predsjednicu Park Geun Hje "psihopatom" nakon što je održala govor o nuklearnim ambicijama Pjongjaga i postavljanja američkog protivraketnog sistema.
Pjongjang: Predsjednica Južne Koreje je psihopata
Portal AnalitikaIzvor

U televizijskom obraćanju u ponedjeljak, Park je naglasila da postavljanje najsavremenijeg americkog antiraketnog sistema THAAD predstavlja čin "samoodbrane" kao odgovor na širenje nuklearnog naroužanja Sjeverne Koreje, prenosi AFP.

Portparol Komiteta za mirno ujedinjenje zemlje Sjeverne Koreje, izjavio je da su argumenti Parkove "besmisleni i neosnovani".

"Ovo je samo loš izgovor i ona treba da zna da niko neće prihvatiti lukavost marionete koja ništa ne može da preduzme, ništa bez odobrenja američkog gazde".

"Ova najava ne predstavlja ništa više od besmislice koju izgovara psihopata", dodao je portparol u izjavi koju je prenijela zvanična agencija KCNA.

Postavljanje protivraketnog štita zabrinulo je i Peking, koji u tome vidi opasnost za svoju teritorijalnu bezbjednost i razlog za porast tenzija na Korejskom poluostrvu.

Načelnik generalštaba američke vojske Mark Milej razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Lijem Čuočengom u Pekingu.
"THAAD ne prijeti Kini, već je postavljen sa ciljem odbrane Južne Koreje i SAD od nuklearnih ambicija Pjongjanga - rekao je Milej koji će se danas u Seulu sastati sa predstavnicima južnokorejskog vojnog vrha.

Sjeverna Koreja je više puta prijetila da će izvesti preventivne nuklearne napade na ciljeve u Južnoj Koreji i SAD.

 

Portal Analitika