Društvo

“Bandidosi” realna prijetnja za bezbjednost u Crnoj Gori

Stručnjaci crnogorske policije procjenju da će doći do pojave motociklističkih bandi koje mogu uticati na bezbjednost u Crnoj Gori. “Evidentan je trend formiranja motociklističkih klubova koji imaju predznake motociklistički bandi”, piše u policijskom dokumentu “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori- SOCTA” i dopuni tog dokumenta objavljenoj prošle godine.
“Bandidosi” realna prijetnja za bezbjednost u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Priča o motociklističkim bandama ponovo je aktuelizovana zbog nedavnog protjerivanja petorice stranaca, pripadnika bajkerske grupe "Banditos", nakon saznanja da su planirali oružane obračune u nekoliko gradova Srbije.

U crnogorskoj policiji očekuju formiranje ogranaka tih bandi i u Crnoj Gori.

- U narednom periodu, u Crnoj Gori moglo bi se očekivati formiranje ogranaka međunarodnih kriminalnih grupa, koje djeluju na teritoriji više evropskih zemalja. U prvom redu govorimo o pojavi ogranaka tzv.motociklističkih bandi („Anđeli pakla“ i „Bandidos“) koje svoje kriminalne aktivnosti -krijumčarenje narkotika, vatrenog oružja, primjena akata nasilja već sprovode na teritoriji više evropskih i zemalja u regionu, navodi se u policijskom dokumentu “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori- SOCTA”

Ogranci ovih kriminalnih grupa već su formirani u zemljama u okruženju (Hrvatska i Srbija), pa je, kako tvrde u policiji, realno očekivati i njihovo širenje na teritoriju Crne Gore.

- Državljani Crne Gore, koji su izvršioci krivičnih djela u inostranstvu, na osnovu prethodno uspostavljenih veza sa članovima ovih bandi, mogu biti ključni kontakti za njihovo širenje i uspostavljanje veze sa lokalnim kriminalnim strukturama, smatraju u policiji.

andjeliKako se formiraju motociklističke bande: Način djelovanja ovih bandi podrazumijeva prvo osnivanje lokalnih motorciklističkih klubova, koji propagiraju poštovanje osnovnih društvenih vrijednosti. Nakon formiranja „kritične mase“, odnosno prikupljana potrebnog broja članova, dolazi o njihove transformacije u organizovane kriminalne grupe, uključene u izvršenje većeg broja teških krivičnih djela iz različitih oblasti.

Ko su Bandidosi: „Bandidos motorciklistički klub” ili kako se još naziva „Bandido Nacija” je organizovana kriminalna grupa – motociklistička banda, čije djelovanje je rasprostranjeno širom svijeta. Formirani su 1966.godine u Teksasu – SAD. Procjenjuje se da ova grupa broji oko 2 .400 članova, podijeljenih u 210 ogranaka, koje djeluju u 16 svjetskih zemalja.  Najveći broj ogranaka Bandidosa stacioniran je u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, a djeluju i na području Australije, Novog Zelanda i Jugoistočne Azije.

Ova grupa u Evropi djeluje na području Njemačke, Italije, Francuske, zemalja Skandinavije, Belgije i Luksemburga. Poslednjih godina registrovane su i njihove aktivnosti usmjerene na formiranje ogranaka u Rusiji i zemljama Istočne Evrope. Članovi ove grupe involvirani su u izvršenje velikog broja krivičnih djela iz različitih oblasti kriminaliteta, uključujući: trgovinu narkoticima, trgovinu ukradenim dobrima, trgovinu oružjem, reketiranje i krvne delikte (ubistva i nasilje), piše u dokumentu.

P.Z.

 

 

Portal Analitika