Društvo

Nikšić: Umjetničkim muralima protiv grafita koji pozivaju na mržnju

Mladi umjetnici, okupljeni oko Omladinskog kluba Nikšić, oslikali su prvi od planiranih pet murala, koji bi trebalo da uljepšaju izgled zgrada u užem gradskom jezgru.
Nikšić: Umjetničkim muralima protiv grafita koji pozivaju na mržnju
Portal AnalitikaIzvor

''Na ovaj način imamo za cilj uklanjanje postojećih grafita sa jednog dijela zgrada koji u najvećem slučaju izazivaju političku, vjersku, nacionalnu, seksualnu ili drugu mržnju i netrpeljivost'', kažu iz Omladinskog kluba i dodaju da je njihova želja bila i da okupe mlade umjetnike i uključe ih u ovakve kulturno-umjetničke događaje, čime bi oni unaprijedili svoje slobodno vrijeme.

Samoj izradi murala prethodila je radionica za odabrane mlade umjetnike, kako bi bolje i lakše savladali tehniku iscrtavanja murala na zidove fasada i tako prenijeli svoju umjetnost s papira na veće površine.

mural

Iz Omladinskog kluba zahvalili su mladim umjetnicama Klaudiji Abat, Tatjani Marjanović, Jeleni Ivanović, Rajki Pejanović i Bojani Rmandić na trudu i energiji za oslikavanje prvog murala.''Ova aktivnost je sprovedena kroz projekat “Uljepšajmo svoje slobodno vrijeme” koji Omladinski klub Nikšić sprovodi uz sufinansiranje Opštine Nikšić'', kažu i najavljuju da će nastaviti da podržavaju rad umjetničkih radionica za mlade, oslikavanjem još četiri murala u narednim danima koji će, takođe, slati poruke ljubavi, mira i tolerancije.  (Izvor i foto: Onogošt)

Portal Analitika