Društvo

Do kraja nedjelje biće osposobljena pruga BR – BG

Radnici “Infrastrukture Železnice Srbije” rade na osposobljavanju oštećenog tunela na barskoj pruzi koji se obrušio zbog vremenskih nepogoda i obilnih kiša, tako da se do kraja nedjelje očekuje uspostavljanje željezničkog saobraćaja sa Crnom Gorom, piše “Blic”, na osnovu saopštenja Željeznice Srbije.
Do kraja nedjelje biće osposobljena pruga BR – BG
Portal AnalitikaIzvor

Tunel “Petrovac” na barskoj pruzi, kod Velike Župe, između stanica Prijepolje teretna i Lučice obrušio se u nedelju, 7. avgusta, što je dovelo do potpunog prekida željezničkog saobraćaja.
 
Radi se na povezivanju i postavljanju pokidane kontaktne mreže, za šta je potrebno oko 12 časova, a zamijenjeni su oštećeni pragovi i kolosek.
 
Projekat za ovu prvu intervenciju je urađen, a paralelno se radi na izradi projekta za cjelokupnu sanaciju tunela, koji će takođe uskoro biti gotov, i radiće se bez potpune obustave željezničkog saobraćaja.
U saopštenju se navodi da se do kraja nedjelje očekuje završetak sanacije tunela i ponovno uspostavljanje, kako teretnog, tako i putničkog saobraćaja.
 
Stručne ekipe su utvrdile da se radi o velikom otvoru na kaloti tunela, prečnika tri metra, da su užad kontaktne mreže pokidana, kao i da su usljed odrona, nastala oštećenja pragova i kolosijeka.
 
Ulazak u tunel je bio nemoguć, jer se zemlja neprekidno obrušavala tri dana, a odmah po smirivanju odrona, priteklo je u pomoć pet rudara iz rudnika Štavalj. Angažovane su državne i privatne firme iz Užica i Beograda i nabavljene specijalizovane mobilne mašine, pomoću kojih su radnici “Infrastrukture Železnice Srbije", iz čvora Užice, danonoćno radili na raščišćavanju tunela i izbacivanju više od 100 kubika obrušenih betonskih obloga, gline i zemlje.
 
Kao prva pomoć, od kolega, željezničara iz Crne Gore, nabavljeno je sedam remenata, čeličnih prstenova za oblaganje tunela, kojima je učvršćen sam epicentar oštećenja, a u toku je izrada desetine neophodnih ankera i remenata, koji će biti postavljani.

Portal Analitika