Crna hronika

Nova istraga protiv Kuljače i Rađenovića

Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv bivših predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače i Lazara Rađenovića zbog preprodaje opštinske zemlje u Reževićima, koju je otkupio Dušan Delić, otac Budvanina Ivana Delića.
Nova istraga protiv Kuljače i Rađenovića
Portal AnalitikaIzvor

Kompletan posao u vezi sa preprodajom zemlje urađen je prije četiri godine, a Delić je zemljište u Reževićima otkupio od Opštine za oko 670.000 eura. Po nalogu specijalnog tužioca, predmet protiv Rađenovića i Delića je formiran i u toku su izviđajne radnje, piše Dan.

Zbog preprodaje te opštinske zemlje MANS je podnio krivičnu prijavu protiv Lazara Rađenovića.

„Formiran je predmet u vezi sa preprodajom zemlje u Reževićima, čiji je vlasnik bila Opština, a koju je otkupio Dušan Delić. Izuzeti su ugovori iz tog posla i poslati na vještačenje, a pod istragom su Kuljača i Rađenović. Sve je u fazi izviđaja i ne možemo saopštiti više detalja“, potvrđeno je Danu u tužilaštvu.

Opština Budva je 2011. godine prodala preko 11.000 kvadrata opštinske zemlje u Reževićima za oko 670.000 eura, odnosno blizu 60 eura po metru kvadratnom. Početna cijena parcele bila je oko 57 eura i ona je utvrđena krajem 2010. godine od strane Komisije za procjenu vrijednosti Uprave za nekretnine, a kupac ove sporne parcele bio je Dušan Delić.

U izvještaju te Komisije se navodi da se radi o zemljištu koje spada u zonu parkovi, maslinjaci i vangradsko zelenilo. Takođe se navodi da je parcela udaljena svega 450 metara od mora i da se sa nje „pruža odličan pogled ka otvorenom moru”.

U prijavi MANS-a se navodi da Komisija nije uzela u obzir da je već tada postojala odluka Opštine Budva da se ovaj prostor valorizuje kroz turističku izgradnju. Ta informacija bi svakako značajno uticala na vrijednost parcele koja je procjenjivana, ali iz nekog razloga Komisija je nije uzela u obzir prilikom obračuna, niti je bilo ko iz Opštine ukazao na tu činjenicu.

Saglasnost da se opštinsko zemljište proda po ovakvoj cijeni dala je i Vlada Igora Lukšića, dopisom od 28. jula 2011. godine, uoči samog javnog nadmetanja. 

Podaci kojima MANS raspolaže potvrđuju sumnju da je Opština Budva svjesno prodala zemlju Deliću po nižoj cijeni, čime je oštećen opštinski budžet . 

U izjavi za Dan Dušan Delić je kazao da je kompletan posao urađen po zakonu i da će se to tokom istrage dokazati.

„Kvadrat zemlje sam plaćao skoro 60 eura, sve je to išlo preko tendera, a prošlo je i skupštinsku proceduru. Zemljište sam priveo namjeni, nijesam ga preprodao, tako da smatram da je sve urađeno po zakonu“, kazao je Delić.

On podsjeća da je na tom zemljištu otvorio i farmu koza i da je zemlja ostala namjeni, kako je to i predviđeno.

Portal Analitika