Crna hronika

Zbog planiranja ubistva Markoviću šest godina, odbrana traži novo suđenje

Advokatica Zorica Đukanović koja zastupa Podgoričanina Aleksandra Markovića (28) podnijela je žalbu na presudu kojom je njen klijent osuđen na šest godina zbog stvaranja kriminalne organizacije i planiranja likvidacije budvanskog biznismena Gorana Đuričkovića.
Zbog planiranja ubistva Markoviću šest godina, odbrana traži novo suđenje
Portal AnalitikaIzvor

Istom presudom Južnoafrikanac Majkl Gregori Feraris iz Johanesburga osuđen je na pet godina za isto krivično djelo.

Advokatica Đukanović podnijela je žalbu zbog ,,nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, odluke o kazni, kao i zbog povrede krivičnog zakonika“.

''zreka presude je nerazumljiva. Kao vrijeme izvršenja određen je period tokom 2015. godine do 25. maja 2015, bez navođenja bližeg perioda, kada su započete navodno inkriminisane radnje'' navodi se u žalbi u koju je Pobjeda imala uvid.

Kako se dodaje, za pojedinje djelove iz optužnice koje je sud prihvatio kao dokazane, nijesu ,,izvođeni bilo kakvi dokazi koji bi mogli barem upućivati da je odbrana optuženog Ferarisa iz koje je to istrgnuto, istinita“. - Sud se i ne trudi da nekim dokazom provjeri odbranu koju je Feraris dao pred tužiocem, naročito u dijelu koji se odnosi na otpočinjanje rata sa svima koji su uključeni u poslove vezane sa drogom u Crnoj Gori, a zatim i sa ulogom koju je navodno optuženi Marković imao u toj kriminalnoj organizaciji - piše u žalbi.

Iskaz Ferarisa

U iskazu koji je dao tužiocu Feraris je tvrdio da ga je ,,Marković još u Beogradu obavijestio da u Crnoj Gori treba da ubije jednu osobu za šta će biti nagrađen“.

Po dolasku u Budvu Marković je, prema riječima Ferarisa, kazao da je meta vlasnik restorana ,,Old fišermans“. On je naveo da mu je Marković ispričao i da je dvije sedmice ranije greškom ubijen kum vlasnika restorana. Feraris je višem tužiocu ispričao i da je pomišljao da odustane od svega, jer se njegov boravak u Budvi odužio ali je odustao pošto mu je umjesto dogovorenih 50.000 eura obećano još 20.000 eura više.

On je tužiocu ispričao i da mu je Marković obezbijedio stan, lažna dokumenta, predao pištolj ,,glok G17“ sa okvirom u kome se nalazilo 17 metaka. Svi planovi za ubistvo Đuričkovića pali su u vodu kada je policija zaustavila ,,BMW“, kojim je upravljao Feraris, nakon čega je uslijedilo njegovo, a ubrzo i Markovićevo hapšenje. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika