Politika

Lunaček za Pobjedu: Glavni problem u CG korupcija, politička elita duboko umiješana

Crnogorske vlasti moraju da obezbijede slobodne i demokratske izbore i Evropski parlament će nastaviti pomno da prati ovaj proces - kazala je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.
Lunaček za Pobjedu: Glavni problem u CG korupcija, politička elita duboko umiješana
Portal AnalitikaIzvor

Austrijska poslanica iz Partije zelenih, koja je jedna od aktivnijih u EP kada je u pitanju integracija zapadnobalkanskih zemalja u EU, smatra da je otvaranje Vlade za reforme i uključenost opozicionih partija spriječilo političku krizu u Crnoj Gori. Ona vidi i pozitivne pomake u funkcionisanju Vlade izbornog povjerenja u susret oktobarskim izborima. - Vlada ne samo da uključuje opozicione stranke, već i pokazuje napredak u procesu pripreme za izbore kroz inicijativu novog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, iz opozicije, da zavede red u birackom spisku - ocijenila je Lunaček.

POBJEDA: Kako ocjenjujete napredak Crne Gore u evropskim integracijama?

LUNAČEK: Pored mnogih pozitivnih stvari u Crnoj Gori, glavni problem ostaje korupcija. Ona je veoma raširena, političke elite su duboko umiješane ali i strani investitori - takođe i oni iz EU zemalja poput Italije, Mađarske i Njemačke. Žarišta korupcije su procesi privatizacija državnih preduzeća u aluminijumskom, telekomunikacionom i energetskom sektoru i u oblasti finansiranja političkih partija. Evropski parlament i Evropska komisija su ovo godinama kritikovali, ali rezultati nijesu onakvi kakvi bi trebali biti.

POBJEDA: Na čemu bi trebali da se fokusiramo, u smislu reformi?

LUNAČEK: Reforme moraju biti sprovedene brzo i temeljno, kako u oblastima vladavine prava i osnovnih prava, tako i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovi procesi će ostati ključni tokom pristupanja Crne Gore. Za funkcionisanje demokratije postoje još dvije podjednako važne teme: inkluzivnost i transparentnost, kao i slobodni, nezavisni i nepristrasni mediji. Kao i moje kolege u Evropskom parlamentu i Komisiji, i ja sam ozbiljno zabrinuta zbog povećanja verbalnih i fizickih nasrtaja na novinare. Adekvatna istraga i krivično gonjenje svih prijetnji i napada na novinare, ukljucujuci i prethodne nerazriješene slučajeve, su neophodni za uspješan nastavak procesa pristupanja.

POBJEDA: Crnom Gorom trenutno upravlja Vlada izbornog povjerenja, koja ima za cilj da osigura slobodne i fer izbore. Mislite li da će biti uspješna, imajući u vidu da u njoj od početka ne učestvuju sve opozicione partije, a neke su u međuvremenu odlučile da izađu?

LUNAČEK: Proces koji je otvorio Vladu i državne organe za reforme i uključenost opozicionih partija spriječio je veliku političku krizu u državi. Crnogorske vlasti moraju da obezbijede slobodne i demokratske izbore i Evropski parlament će nastaviti pomno da prati ovaj proces. (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika