Društvo

Beranski stočari: Ne uspijevamo da sačuvamo ni zdrava grla

Nakon prvih prijavljenih slučajeva bolesti kvrgave kože goveda pa do danas, na teritoriji beranske opštine broj zaraženih grla je u porastu. Da je situacija alarmantna potvrđuju i brojke - oboljelo je više od 80 goveda, a preko 70 grla je uginulo. Pored toga što ostaju bez stočnog fonda, beranski farmeri uprkos preduzetim mjerama, ne uspijevaju da sačuvaju ni zdrava grla, jer se u 13 domaćinstava bolest ponovila.
Beranski stočari: Ne uspijevamo  da sačuvamo ni zdrava grla
Portal AnalitikaIzvor

Iako je sve učinio da sačuva grla, Žarko Bojić iz beranskog sela Budinja ostao je bez krave koja je domaćinstvu dnevno davala po 25 litara mlijekaa. Bolest je evidentirana svega tri dana nakon vakcinacije.

Porodica Bojić je zabrinuta, šteta koju su pretprjeli je velika, a još uvjek nijesu sigurni da će gubitak biti nadnoknađen.

"Strahujem i za ostale krave. Imam još junicu za priplod i tele. Šteta je velika. Imate neku zalihu u novcu ako bi prodali kravu, a sad samo dođu i unište", kaže Žarko.

Stočare i nadležne brine to što, i pored sprovedenih mjera, bolest se ne suzbija. Na 54 grla u 13 seoskih domaćinstava zaraza se nakon određenog vremena ponovila. Vakcinisano je dvije hiljade grla, dezinfikuju se stočni objekti, a sjutra se nastavlja zaprašivanje komaraca.

Zbog alarmantne situacije, stočna pijaca u Beranama je i dalje zatvorena.

Vakcinisati i "lutajuća" goveda

Broj goveda na teritoriji Crne Gore oboljelih od kvrgave kože porastao je na 374. U Upravi za bezbjednost hrane kažu da su i očekivali taj skok jer se klinička slika nakon vakcinacije već virusom inficiranih goveda brže pojavljuje. I procijenja šteta raste i ona je u ovom trenutku veća od pola miliona eura. Iz Uprave Za bezbjednost hrane poručuju medjutim da će vlasnicima uginulih goveda šteta biti nadoknadjena onako kako to nalaže Zakon o veterinarstvu.

"U ovom momentu immo skok koji se dešava zbog toga što su goveda vakcinsiana i klinička slika kod onih goveda koja su već bila inficirana virusom brže se pojavljuju, a vakcinisana su, i zbog toga dolazi do tog broja goveda koja se ovih dana povećavaju. Mi očekujemo da će to biti još nekoliko dana, možda i manje ali nakon toga definitivno se očekuje smanjeni broj slučajeva, jer definitivno imamo skoro sva vakcinisana goveda na teritoriji Crne Gore", kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković.

Vakcinacija nije završena tamo gjde je počela 5. avgusta, u područjima slobodnih od bolesti. A to je jug Crne Gore, gdje se veterinarima ispiječio problem lutajućih goveda.

"Želim da vam kažem da smo mi pokrenuli iniciajtivu sa lokalnim uprava da ta goveada vakcinišemo. Ako ne vakcinišemo postoje druge mjere, ali je nama cilj da sva goveda budu vakcinisana, jer je to jedini način da se spriječi bolest kvrgave kože", kaže Daković.

Iz Veterinarske uprave, apeluju na držaoce lutajućih goveda da ih dovedu na vakcinaciju.ž

"U subotu, 20. avgusta, biće organizovana akcija za vakcinaciju tih goveda", kazala je Daković.

Štetu procjenjuje Komsija koja je svakodenvno na terenu, a u ovom momentu šteta je veća od pola miliona eura.

Šteta će vlasnicima goveda biti nadokanđena, a zna se i pod kojim uslovima - da je bolest prijavljena, da vlasnik ima registrovano gazdinstvo i obilježene životinje, da su sprovedene preventivne mjere, kao i mjere za suzbijanje bolesti.

Postupak za nadokandu štete pokreće vlasnik, podnošenjem zahtjeva za naknadu štete i to u roku od 30 dana od dana prijema zapisnika o procjeni štete. U lokalnim veterinarskim ambulantama i službama nadležnim za poljoprivredu pri lokalnoj upravi, čekaju ih formulari zahtjeva i instrukcije kako da formulišu zahtjev.

rtcg

Portal Analitika