Abiznis

Rabrenović i Radusinović: Netačne tvrdnje Marića o zloupotrebama

Pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavane, Sanja Rabrenović, i načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Slavica Radusinović, dematovale su da sredstva iz Fonda nenamjenski potrošena od 2009. do 2014.
Rabrenović i Radusinović: Netačne tvrdnje Marića o zloupotrebama
Portal AnalitikaIzvor

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić saopštio je na zajedničkoj konferenciji za medije sa direktorom u ostavci ZZCG, Radem Miloševićem, da je iz Fonda od 2009. do 2014. godine nenamjenski potrošeno više od 34,5 miliona eura. Marić je kazao da je to utvrdila Državna revizorska institucija (DRI).

Marić je kazao da je u tom resoru u proceduri usvajanje strategije vezane za inkluziju OSI, kojom je predviđeno da Fond bude poseban organ, i da se izdvoji iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG). 

Rabrenović i Radusinović su istakle da konstatacija o nenamjesnkom trošenju novca ne stoji u Izvještaju DRI o reviziji uspjeha iz oktobra 2015.

U zajedničkom saopštenju, one su navele da ZZZCG koristi sredstva Fonda u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom i podzakonskim aktima kojima se uređuje postupak i metodologija ostvarivanja prava na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Rabrenović i Radusinović ističu da je ocjenu projekata sprovela Komisija, sastavljena od 13 članova koje, pored predstavnika Zavoda, čine predstavnici ministarstava, civilnog sektora, reprezentativnih organizacija sindikata i Unije poslodavaca.

"Komisija je jednoglasno predložila, a Upravni odbor Zavoda odobrio finansiranje 53 projekta kojima su premašeni očekivani rezultati javnog poziva i ostvaren visok stepen iskorišćenosti raspoloživih sredstava za realizaciju programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom, što je u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije", saopštile su Rabrenović i Radusinović.

rtcg

Portal Analitika