Abiznis

Haos u katastrima: Sumnjivi Ugovori za obavljanje privremenih poslova?

Ministarstvo finansija zaključilo je dvadesetak sumnjivih Ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova sa dijelom otpuštenih službenika Uprave za nekretnine. Na taj način, Ministarstvo je pokušalo da riješi nagomilane kadrovske probleme u katastrima nastalih nakon otpuštanja 67 službenika po nalogu Upravne inspekcije.
Haos u katastrima: Sumnjivi Ugovori za obavljanje privremenih poslova?
Portal AnalitikaIzvor

U jednom primjerku Ugovora, dostavljenim Portalu Analitika, navodi se da Ministarstvo finansija sklapa Ugovor na osnovu člana 163, 166 i 167 Zakona o radu, kao i na osnovu člana 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a s obzirom na član 9 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

Navodi se da će osoba sa kojom je sklopljen ugovor primati mjesečno po 280 eura, ne navodeći kako se došlo do te cifre.

Međutim, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima propisano je da se i za povremene poslove službenici angažuju rješenjem na osnovu javnog oglašavanja, a ne na osnovu ugovora. Zbog toga su ugovori, prema tvrdnjama pravnog stručnjaka kojeg je komunicirala Analitika, u najmanju ruku sumnjivi i loši po te zaposlene.

„U istovjetnom slučaju "Službenici protiv Ministarstva pravde"  Vrhovni sud je svojom presudom 380/15 iz maja prošle godine zauzeo stav da službenici koji su radili kod državnog organa bez javnog oglašavanja, ne samo da nemaju pravo da im se radni odnos transformiše u radni odnos na neodređeno, već i da takav faktički rad može biti otkazan u svako doba, bez formalne procedure koja mora da se ispoštuje kad je u pitanju radni odnos, tvrdi pravni stručnjak.

dokument1dokument2Podsjetimo, Analitika je objavila juče prepisku Dragana Kovačevića predstavnika vlasti u Upravi za nekretnine i aktuelenog direktora Mirsada Nurkovića, u kojoj Kovačević izražava zabrinutost zbog otpuštanja 67 službenika koje je dovelo Upravu za nekretnine u težak položaj.

P.Z.

 

Portal Analitika