Društvo

Majke iz Rožaja sjutra ispred Skupštine

Rožajke koje traže naknadu za majke s troje i više djece najavile su da će se sjutra, u 10 sati, okupiti ispred Skupštine, zajedno s predstavnicima NVO sa sjevera, penzionerima i roditeljima čija djeca ne mogu da ostvare dječiji dodatak iako su nezaposleni i ne primaju nikakvu socijalnu i materijalnu naknadu.
Majke iz Rožaja sjutra ispred Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

O tome su, kako su saopštile, obavijestile Vladu i Skupštinu.

"Od Skupštine očekujemo da zatraži od Vlade i njenih institucija da poštuju zakone koji su izglasani u Skupštini. Takođe ćemo zatražiti od poslanika da se na vanrednoj sjednici u avgustu uvrsti u dnevni red izmjena i dopuna zakona o dječijem dodatku i ispune svi zahtjevi, koji su pročitani na protestu u Rožajama 12. avgusta,  a koje ćemo im lično dostaviti u četvrtak. Nakon protesta ispred Skupštine,  svi ćemo doći ispred Vlade, od koje ćemo zatražiti da donese uredbu kojom bi se priznalo pravo svim majkama da ostvare pravo na naknadu po osnovu rođenja troje i više djece, ako posjeduju bilo kakve dokaze da su se preko 15 godina vodile kao nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje. Takođe, tražićemo da  ista uredba reguliše da se majkama koje imaju preko 65 godina i koje su silom zakona brisane sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, prizna pravo na naknadu", navodi se u saopštenju majki iz Rožaja.

O dolasku su, kako dodaju, obavijestile i ministra rada i socijalnog staranja i sve poslaničke klubove.

"Od svih smo zatražili prijem, ujedno i formirali šestočlani tim koji će predstavljati majke, NVO, roditelje i penzionere i koji će svima dostaviti i predočiti sve naše zahtjeve, kao i buduće aktivnosti koje ćemo da realizujemo u skladu sa zakonom, a sve u borbi za ostvarivanje naših prava koja nam pripadaju i zakonom i Ustavom. Mi ništa ne tražimo što nam ne pripada, samo da državne  institucije budu ispred građana, a ne protiv građana i da svi rade svoj posao u skladu sa zakonom. Takođe, od Skupštine i njenih poslanika tražimo da im građani budu ispred svojih političkih partija, jer su građani ti koji ih biraju", poručuju Rožajke.

Pozvale su sve građane sa sjevera koji su ugroženi i diskriminisani da im se pridruže.

 

rtcg.me

Portal Analitika