Svijet

Turska traži 1.900 godina zatvora za Gulena

Sud u turskom gradu Usaku prihvatio je optužnicu protiv organizacije FETO, na kojoj se nalazi 111 optuženih. Za prvooptuženog, Fetulaha Gulena traži se zatvorska kazna od 1.900 godina.
Turska traži 1.900 godina zatvora za Gulena
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo u Usaku pokrenulo je istragu protiv terorističke organizacije FETO u septembru 2015. godine, a ona se odnosi na finansiranje te organizacije, koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Optužnica ispisana na 2.537 stranica predata je Drugom krivičnom sudu u Usaku, koji ju je prihvatio. Ukupno 111 optuženih, među kojima je i Fetulah Gulen, terete se za formiranje i vođenje terorističke organizacije, finasiranje terorizma, pokušaj rušenja ustavnog poretka, pokušaj rušenja državne vlade, prevaru i druge kriminalne aktivnosti.

Tužilaštvo za optužene traži različite visine zatvorskih kazni - od dvije godine do doživotne kazne. Za Gulena tužilaštvo, između ostalog, traži dvije kazne doživotnog zatvora i 1.900 godina zatvorske kazne.

Sud u Istanbulu izado je potjernicu i nalog za hapšenje Fetulaha Gulena, koji je optužen da stoji iza pokušaja vojnog puča u Turskoj 15. jula ove godine. Gulen od 1999. godine živi u Pensilvaniji u SAD.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Charles Mostoller

Portal Analitika