Kužina

Brzo i bez pečenja: Lagani čizkejk u čaši

Torta ili kolač od sira mnogima je omiljeni ljetni dezert jer osvježava, ukusan je i, najvažnije, lagane je teksture koja ne opterećuje želudac.
Brzo i bez pečenja: Lagani čizkejk u čaši
Portal AnalitikaIzvor

Pa baš kada smo pomislili da bolje od navedenog ne može otkrili smo još laganiju, u pripremi, ali i sastojcima malu verziju obožavanog dezerta. A za pripremu ne morate ni uključiti rernu

Podloga ili baza:

– 50 g integralnog keksa

– 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:

– 100 g grčkog jogurta

– 50 g svježeg krem sira

– 75 g slatkoe pavlake

– 1 kašika šećera u prahu

Preliv:

– 250 g šumskog voća

– 1 kašika šećera

– 1 kašika svježe cijeđenog soka limuna

Priprema: 

1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu podijelite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela kašike. Ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača.

2. Slatku pavlaku umutute sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u umućenu pavlaku. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovo sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.

3. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuvajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije dezerta ili manje zavisno o veličini čaše. Voće u prelivu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kisjelkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.

(zadovoljna)

Portal Analitika