Društvo

Jelušić: Obrazovanje treba da bude efikasna poluga ekonomskog razvoja

Obrazovanje je jedna od najvažnijih poluga sistema spojenih sudova, koji čine i ekonomija i društvene vrijednosti. Zbog toga je vrlo važno napraviti obrazovni sistem takvim da odgovara potrebama jednog mnogo kredibilnijeg razvoja usmjerenog ka proizvodnji, ka nestihijskom razvoju turizma i ka nečemu što ne bi bila rasprodaja resursa. Obrazovanje treba učiniti efikasnom polugom budućeg ekonomskog razvoja - smatra potpredsjednica URA-e Božena Jelušić.
Jelušić:  Obrazovanje treba da bude efikasna poluga ekonomskog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, to u prvom redu znači razviti sistem meritornosti, jednu osobenu vrstu preduzetništva u obrazovnom sektoru. To, dodaje ona, znači nagrađivanje i stimulisanje najboljih nastavnika, kao i mjere da postojeći kadar kroz efikasne obuke dobije potrebna znanja.

- To znači istrebljivanje svakog elementa partitokratizma i politizacije obrazovanja, koji će stvarno dozvoliti da oni najbolji budu i oni koji će nuditi i davati djeci obrazovanje. Potrebno je krenuti od prve stepenice, od što većeg obuhvata djece vrtićima i naravno kapitalnih investicija, i u tom pravcu i u pravcu poboljšanja uslova u kojima rade osnovne i srednje škole – napominje Jelušić.

Potpredsjednica URA-e ističe da sve vrijeme moramo znati da dobre škole nema bez dobrog nastavnika, pritom dobro plaćenog.

- Drugačijim sistemom i strukturom troškova moraju se obezbijediti sredstva za tekuće troškove usmjerene ka ishodima obrazovanja i sredstva za kapitalne investicije u obrazovanje – poručuje Jelušić.

Portal Analitika