Politika

MANDIĆ: Planirali smo makedonski scenario

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kaže da je "izdaja opozicionih interesa i birača" spriječila Demokratski front (DF) da smijeni premijera Mila Đukanovića po makedonskom scenariju. Mandić kaže da se na terenu ne "sudara" sa aktivistima Demosa, jer njih tamo nema. Od učinka "trojke", smatra on, koristi je imao samo Đukanović, pa DF čeka njihovo izvinjenje.
MANDIĆ: Planirali smo makedonski scenario
Portal AnalitikaIzvor

"DF je 13. jula 2015. definisao model borbe protiv režima Mila Đukanovića i do kraja smo slijedili svaku odluku koju smo donijeli na tom istorijskom skupu u Beranama. Ne bih rekao da smo trčali izbornu trku već da je u jesen 2015. godine DF stao u odbranu čitave Crne Gore. Na korak od cilja, kada je trebalo zadati završni udarac diktaturi, desila se nezapamćena izdaja opozicionih interesa i glasača, i to od onih koji su se predstavljali kao opozicija. Umjesto da podrže DF, koji je lomio posljednje linije odbrane trulog režima, oni su odlučili da pruže ruku Milu Đukanoviću i uđu u njegovu Vladu. Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je čak i pojasnio da je glavni razlog za takav potez bila namjera da se spriječi tzv. makedonski scenario. Da, priznajem da je naša namjera bila da smijenimo premijera Đukanovića sličnim metodama kojima su makedonski opozicionari smijenili njihovog premijera Gruevskog", kazao je Mandić u intervjuu za portal Antena M.

Upitan da li DF očekuje "sudare na terenu" s Demosom, Mandić odgovara da ne registruje prisustvo Demosa na tom polju.

"Iskreno, mi na terenu još uvijek ne registrujemo Demos u onom broju koji bi toj stranci mogao obezbijediti parlamentarni status na skorašnjim izborima, pa samim tim mogućnost za nekakvom vrstom sudara je u potpunosti izbjegnuta. Na hiljade naših aktivista i volontera, nakon razgovora s ljudima širom Crne Gore nas izvještavaju da gotovo niko od opozicionih glasača ne podržava one bivše opozicione stranke koje se sa danas nalaze u koalicionom aranžmanu sa DPS-om. Za očekivati je da dosadašnji glasači DPS-a glasaju za njih jer im ankete koje naručuje režim pridaju izuzetan značaj. Što se tiče tradicionalnih opozicionih glasača za takvu vrstu politike koju vode Demos i URA nema baš nikakvog interesovanja, a ako su ankete Mila Đukanovića o njihovoj snazi tačne, onda se ta politika snažno primila u biračkom tijelu DPS-a", ocijenio je Mandić.

Smatra da "trojka"  skoro  ništa nije uradila za tri mjeseca "koalicije s Milom Đukanovićem".

"To najbolje možete vidjeti iz njihovih nespretnih izjava u kojima su i sami više puta priznali da ne mogu ostvariti ono zbog čega su navodno pristali da budu dio koalicije sa DPS, SD, BS i Pozitivnom. Ostali su nijemi na naše pozive da se u nekim prelomnim trenucima priključe borbi koju je vodio DF. Od početka je bilo jasno da takozvanoj Vladi izbornog povjerenja nije cilj organizacija pravičnih izbora i otklanjanje zloupotreba i neregularnosti, nego je u pitanju projekat američke ambasade kojim se želi na prevaran način CG ugurati u NATO. Jedino što su uradili je činjenica da je zbog nekoliko ministarskih fotelja i foteljaške logike privremeno odbranjen položaj premijera Đukanovića i spriječen tzv. makedonski scenario smjene vlasti", dodao je Mandić.

DF i opozicioni glasači, kako je istakao Mandić, još čekaju izvinjenje nekadašnjih opozicionih kolega.

Antena M, rtcg.me

Portal Analitika