Politika

Vujović: Vjerujem da će ministri URA-e ostati u Vladi bez obzira na "centralu"

Politički analitičar i direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da je za SDP najbolje da što duže ostane u Vladi, ali da ne ostane sam u njoj. Očekuje da će SDP pratiti odluke Demosa, koji je odlučio da ne napusti izvršnu vlast.
Vujović: Vjerujem da će ministri URA-e ostati u Vladi bez obzira na "centralu"
Portal AnalitikaIzvor

"Ostajanjem u Vladi SDP štiti pozicije svojim članovima koji i dalje drže pozicije u državnim organima. Takođe, izlazak URA-e otvara pitanje popunjavanja njihovih pozicija. Veoma je važno da se isto učini hitno. Posebno je to vazno u oblastima zapošljavanja i obrazovanja, koje se tradicionalno snažno zloupotrebljavaju u predizbornoj kampanji. Vjerujem da ce članovi vlade koji nijesu partijski kadrovi URA-e nastaviti sa radom bez obzira da li ih je ona predložila", kazao je Vujović za Dnevne novine.

Smatra i da je odgovornost Demosa u Vladi, veća nego kod druga dva opoziciona subjekta. Razlog za to su, ističe Vujović, velika diskreciona ovlašćenja koja ima Ministar unutrašnjih poslova. 

"Sve dok u DEMOS-u vjeruju da mogu doprinijeti regularnosti izbornog procesa treba da budu dio Vlade. Ministar unutrašnjih poslova raspolaže velikim diskrecionim ovlascenjima, koji mu daju realnu moć da očisti biračke spiskove od onih koji su u njima nezakonito. Stoga je odgovornost DEMOS-a veća od druga dva opoziciona konstituenta. Ukolilo bi rezultat vlade izbornog povjerenja bili nesporno čisti birački spiskovi to bi bio više nego dovoljan uspjeh da opravda ulazak opozicionih partija u Vladu", objašnjava Vujović.

Na pitanje da li različiti stavovi o učesću u Vladi mogu ugroziti ideju o koaliciji, Vujović kaže da usljed različitih izbornih strategija ove tri partije, ne treba da iznenađuju neusaglašeni potezi. 

"Ono što postaje vidljivo jeste da i pored različitih pristupa ova tri subjekta će pokusati da ne vode međusobne sukobe tokom predizborne kampanje.  URA ce izaći iz fokusa medijskih udara DPS-a, a takođe će mobilizovati svoje resurse, koji nijesu veliki da sprovede izbornu kampanju", ocijenio je direktor CEMI-ja. 

On vjeruje da uspjesi Demosa u kontroli biračkih spiskova mogu biti podsticaj uspjehu  kampanje ove partije, ali i opravdati njihov ostanak u Vladi. 

"Međutim, ako eskalira situacija oko kontrole biračkih spiskova, odnosno ako DPS uspije kroz druge institucije da zaustavi ovaj proces, onda će to biti snažno opravdanje za izlazak iz Vlade prije izbora, ali i snažan mobilizacijski momenat za homogenizaciju, ali i privlačenje birača drugih partija da podrze o DEMOS", zaključio je Vujović.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika