Crna hronika

Vujović i Lakić optuženi za prevaru Denisa Mandića

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv poznatog podgoričkog biznismena Vladana Vujovića i njegovog poslovnog partnera Ivana Lakića zbog sumnje da su kao odgovorna lica – suvlasnik i izvršni direkotor firme Provladeks zloupotrijebili službeni položaj i nanijeli štetu suvlasniku i suosnivaču te kompanije, kotorskom biznismenu Denisu Madiću.
Vujović i Lakić optuženi za prevaru Denisa Mandića
Portal AnalitikaIzvor

Sumnja se da je Lakić sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u visini 101.200 eura, a da mu je Vujović stvaranjem uslova za ovu zloupotrebu, u tome pomogao. Ovim radnjama je firmi “Provladeks” pričinjena imovinska šteta u iznosu od 140.000 eura, navodi se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Lakić, suprotno statutu firme i bez pisane odluke suvlasnika i suosnivača firme Provladeks, oštećenog Denisa Mandića opteretio i otuđio imovinu ove firme tako što je za lične potrebe kod Hipotekarne banke uzeo kredit od 136.400 eura sa rokom otplate od šest mjeseci i kamatom stopom od 11 posto na godišnjem nivou. Kao garanciju da će uredno izmiriti kredit, Lakić je, kako se navodi, ovlastio banku da 14.000 akcija u HTP Prima i  5.000.000 akcija Fonda HLT, koji su vlasništvo preduzeća Provladeks. Za podizanje ovog kredita Vujović je, kako sumnjaju u Tužilaštvu, dao usmenu saglasnost Lakiću i potpisao administrativnu zabranu na lična primanja Lakića, kao garanciju za vraćanje kredita „iako je znao da kredit neće biti vraćen“.

Na taj način Lakić je, kako se navodi u optužnici, opteretio imovinu firme čiji je izvršni direktor, a cjelokupan iznos novca upotrijebio je za zatvaranje svojih obaveza po kreditu koje su iznosile 127.200 eura, a koji je kod Hipotekarne banke podignut radi zatvaranja ranije podignutog kredita na nešto manji iznos. Kako Lakić po dospijeću kredita u ukupnom iznosu 136.400 eura, nije uplatio anuitete, Hipotekarna banka je prodala označene hartije od vrijednosti kako bi se naplatila po osnovu kredita.    

Primu je firma Provladeks prodala 2010. godine Branku Peroviću za 150.000 eura i taj kupoprodajni ugovor je bio predmet višegodišnjeg spora. Početkom ove godine Privredni sud je odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev biznismena Denisa Mandića protiv kompanije Provladex i Perovića kojim se tražilo poništenje ugovora o kupoprodaji udjela u društvu Prima, koje upravlja HLT fondom. Iz kompanije Prima u kojoj su sada ljudi blisku Vujoviću, saopštili su tada da je ta presuda, dokaz da je pravda spora ali dostižna.

Vujović i Mandić su bivši poslovni partneri koji su jedno vrijeme zajednički upravljali HLT fondom, ali je nakon toga uslijedio sukob i više sudskih sporova.

Izdat im sporni kredit

Ime Denisa Mandića, Vladana Vujovića i Ivana Lakića pominjalo se nedavno na suđenju u slučaju CKB jer  su im izdata dva kredita koji su, između ostalih, bili predmet procesa. Mandić i Vujović su bili ortaci u Provladeksu kada je ta firma osnovala Cattaro investment Luksemburgu (CIL) i Dafin kojima su izdati sporni krediti, a pred sudom su dali oprečne izjave. Mandić je tvrdio da je za kredit od 1.500.000 eura Cattaru nije odmah znao već je za njega saznao u ljeto 2009. godine kada ga je pozvao Vujović i tražio od njega da izvrši pritisak na menadžment da garantuje novcem HTP Primorke, čiji je bio član upravnog odbora. Sa druge strane Vujović i Ivan Lakić tvrdili su da je sporni kredit podignut na inicijativu Mandića. (Dnevne novine)

Portal Analitika