Zanimljivosti

Razvijen novi benzinac, dizel postaje nepotreban?

Kompanija Nisan je razvila novi tip motora benzinca za koji kažu da će poslati u istoriju današnje najmodernije dizelaše.
Razvijen novi benzinac, dizel postaje nepotreban?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novi motor koristi tehnologiju varijabilne kompresije, a inženjeri japanske kompanije navode da ona omogućava da se u svakom trenutku primjenjuje idealna kompresija za sagorijevanje - što je ključna komponenta za odnos snage i efikasnosti.

"Ova tehnologija daje novom motoru performanse benzinca sa turbo punjačem, ali i snagu i ekonomiju današnjih dizel i hibridnih agregata. To je nivo performansi i efikasnosti koji su benzinci godinama bezuspješno pokušavali da dostignu", navodi se.

Nisan svoju tehnologiju izbacuje u prvi plan u pravom trenutku, očigledno dobro proračunatom, nakon što je veliki skandal sa Folksvagenom nanio dosta štete reputaciji dizelaša.

"Dizel motori su vruća tema u cijelom svijetu. Vjerujemo da će ovaj naš motor biti ultimativni benzinac i nešto što bi vremenom moglo da zamijeni napredne dizel motore današnjice", kaže šef tima za razvoj Infiniti brenda u Nisanu Kiniči Tanuma.

B92

Portal Analitika