Crna hronika

Specijalno tužilaštvo: Optužnica protiv direktora preduzeća DOO “P”

Viši sud potvrdio je optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv okrivljenih: L.I. i V.V. iz firme DOO “P” zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, objavljeno je na sajtu Specijalnog tužilaštva.
Specijalno tužilaštvo: Optužnica protiv direktora preduzeća DOO “P”
Portal AnalitikaIzvor

L.I. se tereti da je dana 31.12.2009.godine u Podgorici, kao odgovorno lice – izvršni direktor u privrednom društvu „P.“ DOO P., zloupotrijebio svoj  službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom, i time sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 40.000,00 eura, u čemu mu je stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela umišljajno pomogao okr. V.V., kao osnivač i suvlasnik privrednog društva „P.“

"DOO P., svjesni svoga djela, htjeli njegovo izvršenje i znajući da je njihovo djelo zabranjeno, na način što je okr. L.I., suprotno članu 10 Statuta preduzeća „P.“ DOO P., bez pismene odluke ovlašćenog suvlasnika i suosnivača, i bez znanja drugog suosnivača i suvlasnika privrednog društva „P.“ DOO P., oštećenog M.D., opteretio i otuđio imovinu označenog privrednog društva, tako što je okr. L.I. za svoje lične potrebe sa Hipotekarnom bankom AD P. zaključio ugovor o kreditu br.... u iznosu od 136.400,00 eura sa rokom otplate od šest mjeseci i kamatnom stopom od 11% na godišnjem nivou", piše u optužnici.

"Kao garanciju da će uredno izmiriti naprijed označeni kredit dao ovlašćenje i izjavu kojom je ovlastio Hipotekarnu banku AD P. da u ime i za račun „P.“ DOO P. potpiše nalog za prodaju i proda hartije od vrijednosti: 14.000 akcija y HTP „P.“ i 5.000.000 akcija F... HLT, koje su vlasništvo preduzeća „P.“ DOO iz P., a okr. V.V., u ime pravnog lica „P.“ DOO dao usmenu saglasnost okr.L.I. za podizanje označenog kredita i potpisao administrativnu zabranu na lična primanja L.I., broj ..., kao garanciju za vraćanje kredita, iako je znao da kredit neće biti vraćen, čime je okr. L.I., opteretio imovinu označenog društva, iako je znao da predmetni kredit neće biti vraćen, pri čemu je cjelokupni iznos novca upotrijebio radi zatvaranja svojih obaveza po partiji kredita br...., u iznosu od 127.200,00 eura, podignutog kod Hipotekarne banke AD P., da bi zatvorio kredit od 31.10.2008.godine na iznos od 118.000,00 eura, koji kredit je obezbijedjen Ugovorom o jemstvu br...., zaključenim izmedju Hipotekarne banke AD P. s jedne strane i u ime „P.“ DOO P., okr. L.I. i okr. V.V., kojim kreditom su reprogramirani krediti podignuti 18.02.2008.godine, na ime okr. L.I. i R.B. u iznosima od po 53.500,00 eura, koji novac je preuzeo okr. L.I., pa kako okr. L.I. po dospijeću kredita u iznosu od 136.400,00 eura, nije uplatio anuitete", navodi se u optužnici.

Hipotekarna banka AD P. je prodala označene hartije od vrijednosti dana 29.07.2010.godine, na koji način je kredit od 31.12.2009.godine vraćen banci, čime je okr. L.I. sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u visini od 101.200,00 eura, a „P.“ DOO P. pričinjena imovinska šteta u iznosu od 140.000,00 eura, -čime je okr. L.I. izvršio krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl.272 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne  Gore, a okr. V. V. krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl.272 st.3 u vezi st.1 putem pomaganja, piše u optužnici objavljenoj na sajtu Specijalnog tužilaštva.

 

Portal Analitika