Kultura

KOTORART: Sav sjaj djela Kšištova Pendereckog na koncertu "Maestro"

Festivalski orkestar KotorArta prirediće sjutra posljednji koncert sezone u Bogorodičinom hramu na Prčanju od 21 i 30 časova, kada će nastupiti sa čuvenim poljskim kompozitorom i dirigentom Kšištofom Pendereckim.
KOTORART: Sav sjaj djela Kšištova Pendereckog na koncertu "Maestro"
Portal AnalitikaIzvor

Njegovo rukovođenje ansamblom biće vrhunac festivala. Na repertoaru su ostvarenja Pendereckog - dvije Simfonije i Čakona, kao i djelo takođe poljskog kompozitora Andžeja Panufnjika u kojem će solističku dionicu interpretirati violinistkinja Patricja Pjekutovska.

- Kao najizvođeniji živi kompozitor, Kšištov Penderecki je vodeće ime u savremenoj umjetničkoj praksi. Studirao je pralelno psihologiju, istoriju umjetnosti i književnost, a zatim kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Krakovu. Odmah po završetku studija postao je profesor, a potom i rektor na Muzičkoj školi u Krakovu, te profesor na Univerzitetu Jejl u Nju Hejvenu. Dobitnik je nagrada UNESKO-a, Prix Italia, Artura Honegera, Sibelijusove nagrade, Nacionalne nagrade Poljske, kao i priznanja muzičkih instituta i fakulteta, akademija nauka, filmskih institucija u svijetu. Počasni je doktor i počasni profesоr na Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, Muzičkoj akademiji „Šopen“ u Varšavi, Univerzitetu Jejl, univerzitetima Glazgova, Bordoa, Beograda, Madrida, Sankt Peterburga i Pekinga. Njegova najpoznatija djela su Tužbalica za žrtve Hirošime, Pasija Svetog Luke, Poljski rekvijem i Anaklasis. Piše opere, simfonije i druga orkestarska djela, instrumentalne koncerte, horsku, kamernu i solističku muziku. Godine 2013. mnogim festivalima i koncertima širom svijeta obiljeležen je osamdeseti rođendan Pendereckog. Festival posvećen ovom autoru održava se svake godine u novembru u Varšavi.

Violinistkinja Patricja Pjekutovska tokom sedamnaest godina karijere održala je više od 600 koncerata u 32 države širom svijeta. Diplomirala je na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u Varšavi, a poslijediplomske studije završila na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, u klasi prof. Igora Ojstraha. Snimila je deset albuma, među kojima i Kaprićo za violinu i orkestar Kšištofa Pendereckog sa Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija, pod upravom samog kompozitora. Već pet godina nastupa na koncertima pod nazivom „Od Baha do Pendereckog“, izvodeći solistička djela za violinu. Kao doktorka muzičke umjetnosti, predaje na Akademiji umjetnosti u Ščećinu. Od 2012. godine angažovana na međunarodnim muzičkim kursevima u Lanjcutu i kao članica žirija na međunarodnim takmičenjima violinista.

K.J.

Foto: Bruno Fidrych

Portal Analitika