Kultura

Počinje XI Guitar Art Summer Fest: Koncert Cikić i Dobričanina na zatvaranju

Ovogodišnji XI Guitar Art Summer Fest otvoriće večeras italijanski Kvartet gitara Roberta Fabrija i Gudački kvartet na Trgu Mića Pavlovića u Herceg Novom od 21 čas.
Počinje XI Guitar Art Summer Fest: Koncert Cikić i Dobričanina na zatvaranju
Portal AnalitikaIzvor

Ljetnje izdanje beogradskog Guitar Art Festivala i ovog puta predstavlja neka od eminentnih gitarista regiona, Evrope pa i šire. Nakon niza poznatih umjetnika, poput Miloša Karadaglića, Jelice Mijanović, Radoša Malidžana, Nedeljka Pejovića i Gorana Krivokapića, duo Srđan Bulatović Darko Nikčević, kao i dua Bojana Brajović Boris Nikčević i Danijel Cerović - Amanda Stojović, priliku da se predstavi na ovako značajnoj manifestaciji imaju Ivana Cikić i Petar Dobričanin. Mladi gitaristi prirediće jednočasovni koncert na zatvaranju, 20. avgusta, na Trgu od muzike od 22 časa.

Kako je ranije najvio osnivač i direktor festivala Boško Radojković, drugog od pet dana festivala na Trgu od muzike nastupiće duo gitariste Zorana Krajišnika i klarinetiste Aleksandra Tasića, dok će u srijedu gosti biti džez duo Ponte koji čine pjevačica Alja Petrić i gitarista Damjan Stanišič. Za 18. avgust najavljen je gitarski kvartet Minneapolis kojeg čine već redovna gošća festivala Maja Radovanlija, zatim Vejd Oden, Džozef Hegedorn i Bendžamin Kunkel. Pretposljednje veče pripašće Darku Bageskom, a prije posljednjih učesnika festivala – Cikić i Dobričaninu – biće priređen već uobičajeni koncert mladih talenata.

Publika će biti u prilici i da od večeras pogleda izložbu fotografija Milana Živkovića, u galeriji „Sue Ryder“ na Belavisti, u okviru programskog segmenta Guitar Visual Art. Živković je od 1984. bio angažovan u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kao preparator, a od 1986. kao fotograf i dizajner. Od 2000. do 2005. radio je fotografije i dizajn za Direct Link i bio urednik izložbenog programa fotografske galerije Centra za kulturu u Kovinu. Od 2005. do 2015. bio je urednik časopisa ReFoto, a danas je fotograf i predavač u istoimenom studiju i školi fotografije. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije - ULUPUDS.

K.J.

Portal Analitika