Društvo

Otpremnine ili nema remonta

Na kapiji Jadranskog Brodogradilišta Bijela jutros se opet okupilo oko 100 radnika, negodujući zbog neizmirenih otpremnina, iako sredstva od prodaje velikog doka za to postoje.
Otpremnine ili nema remonta
Portal AnalitikaIzvor

S protestnog skupa je poručeno resornim ministrima, finansija Rašku Konjeviću i pomorstva i saobraćaja Ivanu Brajoviću, da ubrzaju proceduru isplate otpremnina. U protivnom, radnici poručuju, odbiće remont velikog doka koji je kupila litvanska kompanija.

Veliki dok, nosivosti 33 hiljade tona u Jadranskom brodogradilištu Bijela, nakon godinu stečaja, početkom juna, za 11 miliona eura, dobila je litvanska kompanija "AB Vakaru Laivu Gamykla".

"Obećano nam je u Vladi da će sva potraživanja radnika Brodogradilišta biti isplaćena od te prodaje. Dobili smo dvije i po zarade, zimnice, a ono najvažnije, zbog čega smo i štrajkovali prošlog ljeta, otpremnine, nijesmo", kazao je predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić za Radio Jadran.

Otpremnine nijesu isplaćene za 192 radnika i 64 penzionera, što je oko četiri miliona eura, kaže Krivokapić.

"Prema našoj informaciji, platu koči ministar finansija Raško Konjević. Traži da se napravi rebalans budžeta da bi se radnicima Brodogradilišta isplatile otpremnine. Ali, ovo nijesu pare bile predviđene budžetom, nego od naše imovine. Ne tražimo da oštetimo budžet Crne Gore, već ono što je obećano i naše", ponavlja Krivokapić.

Zoran Jovetić dodaje da samo žele da jasno dobiju odgovor šta je problem da bi dobili sopstveni novac.

"Ljudi su u teškim finansijskim problemima. Prosječne otpremnine  koje bi trebalo da dobijemo iznose oko 14 hiljada eura po radniku, što je oko 70 odsto predviđenih kolektivnim ugovorom. Bili smo tolerantni sve vrijeme. Većina nas je za to da nastavi da radi, a ne da ide na biro, jer i dalje firmu osjećamo kao svoju. Svaki bi se radnik odazvao pozivu stečajnog upravnika, čak i penzioneri", kazao je Jovetić Radiju Jadran.

Sredstva od prodaje velikog doka su na računu Brodogradilišta i radnici su skeptični da će njima, ako se prebace u budžet, biti „zakrpljeni“ neki drugi protesti  u Crnoj Gori.

Voljni su da rade još godinu za novog vlasnika velikog doka na njegovom remontu, prije plovidbe za Litvaniju. Ne žele protest, već svoj novac, jer svi imaju kredite i obaveze. Sa minimalcem od 190 eura je teško živjeti.

Portal Analitika