Zanimljivosti

Čini čuda za čir na želucu i pomaže kod još deset bolesti

Koliko ljuto možete da jedete? Osim što poboljšava ukus, ljute papričice liječe i bolesti koje ljekovi teško dovode u red.
Čini čuda za čir na želucu i pomaže kod još deset bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan dio mnogih jela i soseva. 

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tjera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. 

Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. 

Zašto su ljute papričice zdrave? 

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. 

Djeluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. 

Sprječavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili djelotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. 

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. 

Poboljšavaju probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje. 

“Hrane” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. 

Sprječavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedjelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedjeljno. 

Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahtijeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. 

Sprječavaju čir na želudcu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprječavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova. 

Pomažu kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može spriječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. 

Koju količinu ljute paprike unositi? 

Unos ljute paprike zavisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži - što se vidi po njenoj ljutini. Iako je ljuta paprika jako ljekovita, nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina. Ajuverda govori o tome da prekomjerni unos ljutog može imati negativne posljedice na zdravlje. 

Obično, dovoljno je da unesete 1-2 kašičice ljute paprike dnevno.

Portal Analitika