Svijet

Njemačka: Kineski turista proveo dvije nedjelje u izbjegličkom kampu

Tridesetjednogodišnji Kinez, koji je ovog ljeta sa rancem na leđima krenuo na proputovanje Evropom, nije ni pretpostavljao da će bezmalo dvije nedjelje letovanja provesti u izbjegličkom kampu u Njemačkoj i da će njegova čudna sudbina „izgubljenog u prevodu” stići na stupce njemačke i svjetske štampe, piše Politika.
Njemačka: Kineski turista proveo dvije nedjelje u izbjegličkom kampu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je otkrio zapadnonjemački lokalni list „Dilmener cajtung”, ovaj kineski turista neželjeno je proveo čak 12 dana u izbjegličkom kampu u Dilmenu u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija, samo zato što nije znao ni na engleskom ni na njemačkom jeziku da prijavi nestanak novčanika, i to njemačkim službenicima u gradu Hajdelbergu, koji se nalazi u pokrajini Baden Virtemberg, oko 360 kilometara južno od Dilmena.

Još nije sasvim jasno kako je tačno gospodin L., kako je predstavljen u njemačkim medijima, završio u Dilmenu. Međutim, pretpostavlja se da je početkom jula prilikom obilaska pitoresknog univerzitetskog centra primijetio da mu je nestao novčanik, pa se uputio u policijsku stanicu da to prijavi, ali je greškom završio u gradskoj skupštini u centru Hajdelberga. Tamo službenici očigledno nisu razumjeli šta im on objašnjava, pa su pomislili da je u pitanju još jedna izbjeglica.

Ni kad su radnici njemačkog Crvenog krsta utvrdili čitavu zbrku, nisu ga pustili na slobodu već je proveo još nekoliko dana spavajući na poljskom krevetu u izbjegličkom centru.

 

Portal Analitika