Svijet

Čavušoglu: EU ponižava Tursku, naš narod je traumatizovan

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu optužio je Evropsku uniju za "ponižavanje" Ankare i ponovio zahtjev za uvođenje bezviznog režima u zamjenu za zaustavljanje protoka migranata ka Evropi. "Turski narod je traumatizovan, nakon neuspjelog pokušaja puča 15 jula" rekao je Čavušoglu u intervjuu za njemački ''Bild" i istakao "umjesto da pomažu Tursku, Evropska unija nas ponižava", prenosi AFP.
Čavušoglu: EU ponižava Tursku, naš narod je traumatizovan
Portal AnalitikaIzvor

Odnosi Evropske unije i Turske su se pogoršali nakon pokušsaja državnog udara na, ali i zbog zabrinutosti Evrope na koji način Ankara rješava aktuelnu krizu.

Turska oštro odbacuje kririke EU da se "čistkama" narušavaju standardi ljudskih prava koja Ankara mora da poštuje, kao dio sporazuma o ukidanju viznog režima za građane Turske i ubrzanju procesa pristupanju EU.

Čavušoglu je rekao da je Turska uložila intenzivne napore "kao nekoliko drugih zemalja, kako bi se ispunili uslove pristupanja EU", a zauzvrat Turska je dobila "samo prijetnje, uvrede i totalnu blokadu" od 28 zemalja EU.

"Pitam se, koji zločin smo počinili. Čemu to neprijateljstvo'', pita Čavušoglu, koji je u srijedu optužio EU za podržavanje vođa protesta u Turskoj.

Na pitanje ''Bilda'' da li će Turska dozvoliti da stotine hiljada migranata stignu u Grčku, Čavušoglu je rekao da je "stvar potpuno jasna. Ili ćemo obostrano da poštujemo dogovor, ili ćemo da se podijelimo", prenio je AFP.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika