Abiznis

Penzioneri KAP-a sjutra ispred Ministarstva finansija

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, okupiće se sjutra ispred Ministarstva finansija, gdje će donijeti odluku o daljem djelovanju bivših radnika te fabrike.
Penzioneri KAP-a sjutra ispred Ministarstva finansija
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Raković kazao je agenciji Mina-business da radnici i dalje ne znaju kada će se održati sjednica Vlade, na kojoj će se raspravljati o njihovim problemima.

"Nezavisno od toga kada će se održati naredna sjednica Vlade, bivši radnici će se okupiti sjutra, gdje ćemo zakazati zbor na dan održavanja te sjednice i ukazati na dalje korake", naveo je Raković. 

On je dodao da će na zboru obavijestiti sve bivše radnike da na naredne proteste dolaze svi, a ne, kao do sada, u grupama.

"Na zboru će biti riječi i o daljim protestima, kojima će prisustvovati svi radnici. Do sada su bivši radnici dolazili u grupama zbog porodičnih i drugih obaveza", saopštio je Raković.

Penzioneri KAP-a koji su protestovali od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su, usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, proteste su privremeno prekinuli krajem jula.

On je podsjetio da su penzioneri KAP-a privremeno prekinuli proteste, zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

“Vjerujemo da će Vlada na osnovu inicijative donijeti pozitivno rješenje i da će se naši zahtjevi realizovati. Nakon Vladine odluke, bivši radnici će usmjeriti svoje dalje djelovanje”, poručio je Raković.

U zavisnosti od Vladine odluke sa sjednice, penzioneri će, kako je naveo, da se obrate svim vladinim i nevladinim oraganizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.

“Dostavićemo dokazni materijal koji imamo, svim nadležnim institucijama i organizacijama kako bi se problemi penzionera KAP-a riješili”, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, za vrijeme petnaestodnevnog prekida protesta, penzioneri KAP-a su se sastali sa predsjednikom Skupštine i potpredsjednikom Vlade, Darkom Pajovićem i Miloradom Vujovićem.

"Pajović je podržao realizaciju Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a i kazao je da će na osnovu svog autoriteta i uticaja, razgovarati sa predstavnicima Vlade. Vujović je takođe podržao realizaciju zakona”, kazao je Raković.

Skupština je zakon koji se odnosi na penzinere KAP-a usvojila u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Mina business

Portal Analitika