Ostalo

Felps poručio za kraj karijere: Neću vam reći đe čuvam medalje!

Amerikanac Majkl Felps je u noći između subote i neđelje uradio, još jednom, ono što čini cio život. Pobijedio je. Zaveslaj za zlato u štafeti 4X100 mješovito, pa objava da mu je to bila posljednja trka. Ne samo u Rio de Žaneiru.
Felps poručio za kraj karijere: Neću vam reći đe čuvam medalje!
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je savršen način da se završi karijera“, izjavio je poslije osvajanja ukupno 28. olimpijske medalje.

„To je to. Kad pogledam iza sebe vidim da sam postigao sve o čemu sam sanjao. Bio je izazov boriti se za svaki od ovih uspjeha. Ovo je kraj. Neću se više takmičiti. Ostajem pri stavu da su mi ovo posljednje Igre“.

Pojavio se prvi put u Sidneju 2000. To je ono doba kad su plivanjem dominirali Jan Torp, Piter van den Hugenband... Imao je tek 15 godina i kao najmlađi Amerikanac koji je ikad plivao na Igrama nije imao previše šansi. Njegov uzlet krenuo je već naredne godine u Fukuoki, postao je prvak svijeta na 200 metara delfin i najavio blistavu karijeru na čijem kraju mu i te kako pristaje nadimak Čudovište iz bazena.

„Uspio sam da u javu pretvorim sve što sam zamislio. Od djetinjstva sam znao da želim da uradim nešto što niko nikad prije mene nije. Snove sam ostvario. Sve što sam želio ispunio sam tokom 24 godine bavljenja ovim sportom“.

Razumije se, takva karijera nije mogla da prođe bez kontroverzi. Nekoliko puta hapšen zbog vožnje u pijanom stanju, posljednji put ga je čak Američka plivačka federacija suspendovala i spriječila da učestvuje na SP u Kazanju 2015. Imao je ispade u vidu korišćenja opijata (kanabis), zbog čega je morao javno da se izvinjava naciji, ali je uprkos svemu ostao vjeran plivanju.

„Zbog ovoga sam se vratio. Nisam želio da tad odem u penziju, pa da se za 20 godina zapitam: „e, a šta bi bilo da...“. Na najljepši mogući način zatvorio sam poglavlje ovog sporta“, rekao je sinoć.

Na jedno novinarsko pitanje, ipak, nije želio da odgovori.

„Neću vam reći đe čuvam medalje. Samo dva ili tri čovjeka na svijetu znaju za to mjesto“, tajnovito će Majkl Felps (31).

Portal Analitika