Sci/Tech

Nova planeta vjerovatno ima uslove za život

Astrofizičari Evropske južne opservatorije (ESO) trebaju krajem avgusta da objave da su otkrili novi egzoplanet, 'Zemljinog blizanca', u orbiti oko zvijezde Proksima kentauri (Proxima Centauri), najbližoj Sunčevom sisteu, piše njemački nedjeljnik "Der Spiegel"
Nova planeta vjerovatno ima uslove za život
Portal AnalitikaIzvor

Ta nova planeta, koja još nije dobila ime, vjerovatno ima uslove za život i "na njemu bi mogla da postoji tekuća voda", što je važan uslov za postojanje života, piše njemački nedjeljnik.

Nikada do sada nijesu astronomi otkrili sestrinski planet tako blizak Zemlji, udaljen samo 4,24 svjetlosne godine, piše list.

Portparil ESO-a, Ričard Huk, potvrdio je da je upoznat s člankom, ali nije želio da ga komentiriše.

"Pronaći to svemirsko tijelo bio je vrlo težak posao", citira list astrofizičara koji je govorio pod uslovom da ostane neimenovan i objasnio da "su bili na granici onoga što je tehnički moguće izmjeriti".

Američka svemirska agencija NASA najavila je prije godinu dana da je otkrila egzoplanet sličan Zemlji, ali vrlo udaljen, 1400 svjetlosnih godina. Taj egzoplanet nazvan Kepler-452b, radijusa 60 odsto većeg od Zemljinog, ima veliku šansu da je stjenovit, da ima gustu atmosferu i veliku količinu vode.

Kepler-452b dio je od dvanaest novih egzoplaneta uvrštenih u zadnji katalog otkrića koje je obavio svemirski teleskop Kepler.

Da bi ti egzoplaneti bili upisani moraju imati promjer barem dva puta veći u odnosu na Zemljin, moraju biti u orbiti neke zvijezde izvan Sunčevog sistema i sa mogućnostima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivim, piše Dnevnik.hr.

 

Portal Analitika