Košarka

OI: Španija deklasirala Litvaniju 50 razlike, blamaža Hrvata!

Košarkaši Španije ostvarili su drugu pobjedu na olimpijskom turniru, ali na kakav način – sa 50 razlike pregazili su Litvaniju. Španci su poslije dva uvodna poraza podigli formu i deklasirali možda i najvećeg favorita za prvo mjesto u grupi, rezultatom 109:59.
OI: Španija deklasirala Litvaniju 50 razlike, blamaža Hrvata!
Portal AnalitikaIzvor

Blistao je Pau Gasol sa 23 poena koji je imao nevjerovatno šutersko veče jer je pogodio svih pet pokušaja za tri. Pored fantastičnog Gasola koji je pored postignutih poena imao po skokova i asistencija, uz po 2 ukradene lopte blokade. Odlično ga je pratio Nikola Mirotić sa 17 poena i 4 uhvaćene lopte, 13 je dodao Rudi Fernandes, dok su po 11 imali Felipe Rejes (9 skokova) i Riki Rubio. 

Kod indisponiranih Litvanaca najbolji je bio Kuzminskas sa 17 poena, jednim više od Kalnijetisa. 

Košarkaška reprezentacija Hrvatske doživela je šokantan poraz od Nigerije u četvrtom kolu Olimpijskih igara u Riju. Hrvati, koji su igrali odlično na startu olimpijskog turnira, potpuno su podbacili i od najslabije selekcije u grupi su poraženi rezultatom 90:76.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Majkl Umeh sa 19 poena i 4 asistencije, dok je bivši plej Partizana Džoš Akojon upisao poen manje i 5 uspešnih dodavanja. Ere je dodao 14, Aminu 13, a Diogu je zabilježio dabl-dabl sa 10 poena i 12 skokova. Kod Hrvata jedini raspoloženi bio je Bojan Bogdanović sa 28 poena. 

Rezultat noćašnja dva meča znači da se situacija u grupi B toliko iskomplikovala da svih šest reprezentacije može u četvrtfinale. Pobjednik ove grupe u nokaut fazi će vjerovatno ići na Srbiju, ukoliko ’Orlovi’ dobiju Kinu u posljednjoj utakmici. 

Sigurno je da ne mogu da se sastaneu sa Španijom (u najboljem slučaju za njih sve ekipe imaće 3-2, ali oni imaju slabiji međusobni skor sa Hrvatima, što je prvi parametar posle bodova), a uprkos debaklu, Litvanci će trijumfom nad Hrvatskom u posljednjem kolu obezbijediti prvo mjesto. Mogli bi i ’Vatreni’ do eventualnog duela sa Srbijom – za to je potrebno da dobiju Litvaniju i Španija savlada Argentinu. 

Ipak, ukoliko izabranici Aleksandra Petrovića ponove katastrofalnu igru kao protiv Nigerije, nije nemoguće da završe takmičenje već u grupnoj fazi.

Portal Analitika