Društvo

Potvrđen 321 slučaj, vakcinisano 92 odsto od ukupne populacije goveda

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštavaju da je nakon što su vakcinisana goveda u zaraženim i ugroženim područjima, nastavljena je intenzivna vakcinacija preostalih goveda na područjima označenim kao slobodna od bolesti kvrgave kože. Do jutros je vakcinisano 92 odsto ukupne populacije goveda u Crnoj Gori.
Potvrđen 321 slučaj, vakcinisano 92 odsto od ukupne populacije goveda
Portal AnalitikaIzvor

„Sva goveda na teritoriji Crne Gore moraju biti vakcinisana jer je to jedini način suzbijanja bolesti kvrgave kože. Veterinarske sužbe, iz tog razloga, ponovo će obići i nekoliko domaćinstava koja se nalaze u najudaljenijim područjima na sjeveru, a čiji vlasnici nijesu priveli životinje na vakcinaciju u dogovoreno vrijeme.

Procijenjeno povećanje broja oboljelih slučajeva zbog ubrzanja kliničke slike bolesti kod vakcinisanih goveda koja su već bila inficirana virusom, potvrđuju i analize novih uzoraka čiji su rezultati dobijeni kasno sinoć. Laboratorijski je do sada u Crnoj Gori potvrđen 321 slučaj goveda oboljelih od kvrgave kože. Bolest je najviše pogodila goveda u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin.Međutim, situacija se drži pod kontrolom, zahvajujućinaporima koji ulažu veterinarske i druge institucije u sprovođenju mjera definisanih Naredom za suzbijanje bolesti.

Podsjećamo da je vakcinacija  goveda protiv bolesti kvrgave kože počela 01. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija. Prema uputstvu proizvođača vakcine, imunitet kod životinja se stvara između 14 i 21 dan, što zavisi od imunološkog sistema svake životinje pojedinačno. Ali, imunitet počinje da se gradi već nakon deset dana.

Uprava za bezbjednost hrane očekuje smirivanje situacije od naredne srijede, što znači sve manji broj potvrđenih slučajeva, a za desetak dana potpuno uspostavljanje kontrole nad bolešću.

Pregled bolesti po opštinama: Bijelo Polje - 81, Berane – 77, Mojkovac  - 74, Kolašin – 44, Plav – 9, Gusinje – 8, Šavnik – 7, Plužine – 6, Rožaje – 5, Petnjica – 4, Nikšić – 3, Žabljak – 2 i Podgorica – 1.

Držaoci stoke da obrate pažnju i na simptome „plavog jezika“

S obzirom da je ljetnji period i visoko prisustvo komaraca, muva i insekata čija je brojnost visoka zbog evidentnih i klimatskih promjena, i dalje je na snazi preporuka držaocima svih životinja u Crnoj Gori da sprovode aktivnosti na njihovoj preventivnoj zaštiti. Osim bolesti kvrgave kože, virus bolesti „plavi jezik“ je i ovog ljeta dijagnostikovan u brojnim slučajevima u zemljama regiona. Ovih dana registrovan je i u našoj zemlji. Posljednji put u Crnoj Gori „plavi jezik“ od koga uglavnom obolijevaju ovce, rjeđe koze i goveda, bio je potvrđen 2014. godine. Za sada je laboratorijski potvrđeno da su oboljele 22 ovce i jedna krava, i to na gazdinstvima u Nikšiću, Podgorici i Cetinju.

Bolest plavog jezika se ne prenosi na ljude.

U skladu sa propisima, na gazdinstvima na kojima se bolest pojavila naređene su ili će biti naređene mjere koje obuhvataju: obilježavanje i izdvajanje bolesnih životinja, ograničavenje kretanja životinja, zabranu otuđivanja životinja, dezinsekciju okoline i objekata za smještaj i držanje životinja, upotrebu repelenata, usmrćivanje životinja sa izraženim kliničkim manifestacijama bolesti i neškodljivo uklanjanje leševa tih životinja, kao i druge mjere.

Vlasnicima goveda, ovaca i koza na području ovih opština, ali i cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu: ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu.

Bolest plavog jezika je nekontagiozna virusna bolest domaćih i divljih preživara koju prenose komarci iz roda Culicoides. Simptomi su povećana tjelesna temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja. Ovce su najosjetljivije na ovu bolest dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i kao takve predstavljati izvor infekcije za druge preživare“, navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu, fitosanitarne poslove.

 

Portal Analitika