Društvo

Za poglavlje 27 država da obezbijedi 1,4 milijarde EUR

Usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa standardima Evropske unije (EU) u oblasti životne sredine koštaće 1,42 milijarde EUR, a najveći dio finansija obezbijediće se iz domaćih izvora, saopštila je predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Marija Vukčević.
Za poglavlje 27 država da obezbijedi 1,4 milijarde EUR
Portal AnalitikaIzvor

Vukčević, koja je direktorica Direktorata za EU integracija u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kazala je da se radi na uspostavljanju eko fonda koji treba da bude formiran do kraja naredne godine, što će biti jedan od glavnih izvora finansiranja.

Ona je dodala da su Strategijom usklađivanja definisani izvori finansiaranja kao što su povraćaj troškova usklađivanja sa stanadaramina EU i drugih donatora, investicije privatnog sektora, budžet centralne i lokalne samouprave i ekološki fond, kao i finansijska sredstva za projekte od međunarodnih finansijskih institucija i poslovnih banaka.

„Do 2020. Crna Gora planira da koristi fondove EU za oko 25 odsto investucionih troškova u zavisnosti od raspoloživosti IPA fondova za sektore zaštite životne sredine i klimatskih promjena što predstavlja 15 do 20 odsto ukupnih troškova. Međutim, najveći dio finansiranja obezbijediće se iz domaćih izvora jer je usklađivanje obaveza zemlje kanadidata“, rekla je Vukčević dnevniku Vijesti.

Ona je precizirala da će ukupni troškovi usklađivanja sa pravnom tekovinom EU za zaštitu prirode iznositi 28,9 miliona EUR do 2020., upravljanje otpadom koštaće 354,8 miliona EUR do 2035., upravljanje vodama do 2035. iznosiće 822,7 miliona EUR, a za klimatske promjene biće izdvojeno 33,9 milina EUR do 2030. godine.

MINA

Portal Analitika