Politika

Crna Gora da se okrene unutrašnjoj slozi

Vlast se u Crnoj Gori bavi prebrojavanjem građana i diskriminacijom, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore i poručeno da je državi potrebno da se okrene unutrašnjoj slozi i napretku.
Crna Gora da se okrene unutrašnjoj slozi
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsejdnk Demokrata, Momo Koprivica kazao je da danas kad u Evropi nema političkih nacija, kad ne važi pravilo da nacija stvara državu, kad je proklamovan princip građanskog suvereniteta, nema tako dinamičnog traganja za godinama zlokobnih podjela na mapi istorijskog iskustva, kao što je slučaj u Crnoj Gori.

''Danas kad dominiraju građanske nacije i kad nacije izrastaju iz zajednice života građana, iz živih slika zajedništva i zajedničkog dijeljenja dobra i zla, a ne isključivo iz etničkog korijena, nema vlasti koja se intenzivnije bavi prebrojavanjem građana i diskriminacijom kao što je to slučaj u Crnoj Gori“, naveo je Koprivica u saopštenju.

On je kazao da „samodržac“ Đukanović polazi od toga da podijeljeni narod ne može biti pokretač razvoja niti snažan kontrolor vlasti. 

''Stoga u podijeljenom društvu vlast ostaje u očima naroda „opasan i tuđi“ mehanizam koji se za individualne potrebe građana može pribaviti putem korupcije. Režimu to upravo treba da bi crnogorci ostali zatočenici svog mentaliteta i produbili bogobojaznost prema vlasti i od nje očekivali i dobro i zlo, i slobodu i parče hljeba“, ocijenio je Koprivica.

A sve dok je, kako je rekao, vlast najatraktivnija roba, demokratija će biti neželjeno dobro. „To je začarani krug Đukanovićevog samodržavlja, a crnogorskog bezdržavlja“.

''Dok se narod bavi zločinima iz daleke prošlosti, iz javnog života nijesu odstranjeni oni koji se su se u bliskoj prošlosti ogriješili o ljudska prava koristeći mehanizme autoritarne vladavine prema sopstvenim građanima. Jedini posao političara u vezi prošlosti jeste donošenje zakona o otvaranju dosijea tajnih službi i o porijeklu imovine“, smatra Koprivica.

On je rekao da su jasne elementarne istine koje govore o tavorenju i gubicima Crne Gore. 

''Naime, dok se narod dijeli lakše se povlašćuje Mićunovićeva kockarnica, Branov „Pomorski saobraćaj“, Brkovićeva „Vektra“. Dok je narod zbijen u blokove neće u društvu biti snažne konkurencije najširih slojeva da bi se ponudio kvalitet i oborili troškovi“, naveo je Koprivica. 

Prema njegovim riječima, u svakoj polarizovanoj zemlji investitori ne znaju kakvi će ishodi doći sa političkim promjenama zbog čega usled insitucionalne neizvjesnosti opadaju očekivane stope investicionih prinosa i smanjuju ulaganja u dugoročne projekte. 

Koprivica je ocijenio da novoj političkoj generaciji sa kojom će se, kako kaže, poslednji evropski samodržac sučeliti na jesen, on ne može podmetnuti da ona smatra samostalnost Crne Gore državnopravnim deliktom niti federalnom devijacijom. 

Ona, kako je poručio, želi državu kao složnu zajednicu mnogonacionalnih građana, a ne kao skup zavađenih blokova. 

''Do toga neće doći ako se ukine identitetsko preduzetništvo, dok se ne osnaži participativna demokratija i decentralizacija i dok se ne ojača položaj građana u društvu i oslabi uticaj dnevne politike na društvo. Stranice istorije koje će se ispisivati nikad više neće i ne smiju biti kao negdašnje tj. „mlin koji melje ljudsko meso“, a Crna Gora mora prestati da bude „robinja i zatočenica velikih ideja i žrtva zabluda“ i okrenuti se unutrašnjoj slozi i napretku“, poručio je Koprivica.

Portal Analitika