Društvo

Vakcinisana skoro sva goveda na ugroženim područjima

Skoro sva goveda na područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim od bolesti kvrgave kože su vakcinisana, saopšteno je iz Uprave za bezjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.
Vakcinisana skoro sva goveda na ugroženim područjima
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da je u toku vakcinacija i manjeg broja goveda u pojedinim domaćinstvima koja se nalaze u najudaljenijim područjima.

"Vakcinacija se sprovodi intenzivno na područjima koja su označena kao slobodna, tako da je do sada vakcinisano ukupno 86 odsto ukupne populacije goveda u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da posljednje analize čiji su rezultati dobijeni kasno sinoć pokazali da je laboratorijski potvrđeno 278 slučajeva goveda oboljelih od kvrgave kože.

"Kako se i očekivalo, novi slučajevi rezultat su ubrzanja kliničke slike bolesti kod goveda koja su prije vakcinacije već bila inficirana virusom. U narednih nekoliko dana može se očekivati dalji rast broja oboljelih grla, po tom prinicipu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda dovesti do stabilizacije situacije.

"Očekujemo da se to desi tokom naredne sedmice, sa završetkom vakcinacije svih goveda. Najvažnije je da se bolest u područjima gdje se pojavila drži pod kontrolom. Sve relevantne službe su skoro danonoćno na terenu i preduzimaju sve mjere i aktivnosti definisane Naredbom za suzbijanje bolesti", zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

Portal Analitika