Politika

Danilović: Niko nam iz opozicije nije neprijatelj

Spremni smo da u najviše deset narednih dana objavimo koalicioni nastup, po našim statutarnim procedurama, ili prijavimo samostalnu izbornu listu Demosa. Kako god bude, nikoga iz opozicije nećemo smatrati političkim neprijateljem, poručio je u intervjuu za Dan predsjednik Izvršnog odbora Demosa i ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović.
Danilović: Niko nam iz opozicije nije neprijatelj
Portal AnalitikaIzvor

"Od početka smo govorili da smo na principima uvažavanja bili za najširu opozicionu saradnju. Sa mnogima smo, vjerujem, uspostavili trajnija politička prijateljstva i uvažavanje. Sa nekima je to bilo nemoguće, njihovim izborom i željama. Svi nosimo svoje odgovornosti", kazao je Danilović.

Kako je rekao, Koordinaciono tijelo MUP-a za praćenje izbornog procesa donijelo je nekoliko vrlo bitnih odluka.

"I po zalaganju pojedinaca iz ovog tima ušli smo u procese koji će donijeti rezultate. Svakim danom birački spiskak i registri postajaće pouzdaniji u mjeri u kojoj budemo ispravljali nepravilnosti i greške", istakao je Danilović.

Na pitanje šta će predložiti Glavnom odboru Demosa u nedjelju, kada je u pitanju Vlada izbornog povjerenja, Danilović kaže da taj politički subjekt ima skoro 100 ljudi ne mislim da pred njih treba izaći sa gotovim i do kraja utvrđenim predlogom koji oni treba samo da aminuju.

"Naravno, najuže rukovodstvo Demosa ne bježi od odgovornosti i obaveze da konstituiše preloge za ključne političke odluke, ali ih članovima Glavnog odbora izvjesno nećemo slati preko medija. Na nama je da ljudima predočimo sve činjenice i da čujemo i izvagamo sve njihove predloge. Neke stvari mi, koji smo u svakodnevnoj politici, vidimo bolje, a neke druge bolje i preciznije vide oni koji su izmaknuti, i sa pozicije svoje odgovornosti, ali i nekontaminiranosti dnevnim političkim razlozima, jasno i precizno procjenjuju šta je za njihovu stranku najbolje. Ipak, kao i do sada, kao i u slučaju ulaska u Vladu izbornog povjerenja, Demos će odluku donijeti samostalno i bez osluškivanja šta o konkretnom pitanju misle druti. Pokazuje se da su takve odluke jedino ispravne", kazao je Danilović.

Na optužbe da se bavi politikom u MUP-u, Danilović kaže da nijednom riječju ili postupkom za 85 dana tako nešto nije potvrđeno.

"Progonim politiku, partijske i lične interese iz MUP-a i ne dopuštam da iz navike takve stvari bilo ko radi. Nema mjesta ni za moju ni za druge politike u ministarstvu koje u budućnosti mora biti obrazac profesionalnog i nepolitičkog djelovanja. Mi smo servis javnog interesa, servis građana i tako bi moralo biti uvijek. Danas je ovaj mini-star, sjutra će biti drugi, ali i na svakodnevnim primjerima možemo pokazati da institucije funkcionišu ako se njima upravlja zakonito i u skladu sa propisima. Opstrukcije postoje, ali ima nade da se ide dalje, dok god funkcionišu pravni ljekovi. Za razliku od života, u institucijama su ljekovi ne samo nada nego i opomena", poručio je Danilović.

Portal Analitika