TV / Film

De Niro primio Počasno Srce Sarajeva: Cijeniću i čuvati ovu nagradu

U sarajevskom bioskopu Open Air američkom glumcu Robertu De Niru večeras je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo, prva nagrada ove vrste koju dodjeljuje poznati festival.
De Niro primio Počasno Srce Sarajeva: Cijeniću i čuvati ovu nagradu
Portal AnalitikaIzvor

- Hvala ti, Miro. Cijeniću i čuvati ovu nagradu jer nema drugog grada na svijetu koji pokazuje svoje srce i hrabrost uprkos tragediji. SFF i Tribeca dijele sličnu filozofiju - moć filma i umjetnosti koja nas povezuje. Nastali su u teškim uslovima i borbi da se održimo i preživimo. Čast mi je da budem dio ove misije - poručio je laureat.

Prestižnu nagradu uručio mu je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

- Nikada Metalac nije bio ovako pun. Kao i prethodnih desetak godina, SFF promoviše mlade domaće umjetnike. Čast nam je da je s nama Alena Džebo koja je ostvarila brojne uloge i dio je filmskog i pozorišnog glumišta. Ovo je tvoja noć - primijetio je Purivatra.

Svima se zahvalio na povjerenju koje su podarili festivalu.

- Večeras smo u posebnoj slavljeničkoj atmosferi, pozdravljamo jednog od najvećih talenata u filmskoj industriji. Filmska ikona, umjetnik koji nas je inspirisao decenijama kroz sve generacije - Robert De Niro - dodao je on.

Na platnu su potom prikazane neke od najvećih i najreprezentativnijih uloga i filmskih scena koje je De Niro snimio u bogatoj karijeri.

Inače, nakon dolaska u Sarajevo danas u podne, De Niro se prvo uputio prema gradu, gdje je sa Purivatrom ručao u restoranu Vinoteka u blizini Skenderije.

Odlučio je da, prije odlaska u hotel, iskoristi sunčano i lijepo vrijeme i odmah se upozna sa gradom.

- Bio je to ugodan razgovor, De Niro se raspitivao o Sarajevu, istoriji grada, festivalu, značaju festivala, i bio je to nastavak razgovora koji smo imali za vrijeme naše posjete festivalu Tribeca - kazao je za Klix.ba Purivatra.

Nakon ručka, za slavnog je glumca organizovan obilazak Jevrejskog groblja i Zlatišta.

Purivatra je 2005. godine bio zvanični gost Tribeca Film Festivala, gdje je boravio na poziv De Nira, jednog od osnivača ove filmske manifestacije.

Izvor i foto: Klix.ba/Nedim Grabovica

Portal Analitika