Sci/Tech

Na Balkanu se oduvijek nosi zlato: U Bugarskoj pronađen najstariji zlatni predmet

Bugarski arheolozi su u nalazištu na jugu zemlje otkrili zlatnu perlicu koja je vjerovatno najstariji zlatni predmet ikada nađen.
Na Balkanu se oduvijek nosi zlato: U Bugarskoj pronađen najstariji zlatni predmet
Portal AnalitikaIzvor

Perlica promjera četiri milimetra pronađena je u ostacima praistorijskog naselja, iz vremena oko 4.500 ili 4.600 godina prije nove ere.

Ona je oko 200 godina starija od dosad najstarijeg pronađenog zlatnog nakita, koji je 1972. godine iskopan u Varni na obali Crnog mora, takođe u današnjoj Bugarskoj.

- Nimalo ne sumnjam da je starija od zlata iz Varne. Ovo je vrlo važno otkriće. To je sićušan komad zlata, ali dovoljno velik da pronađe mjesto u istoriji - rekao je Javor Bojadžhijev, član Bugarske akademije nauka.

Bojadžijev vjeruje kako je perlica nastala baš na mjestu gdje je pronađena, pored današnjeg bugarskog grada Pazardžika, gdje se nalazilo prvo urbano naselje u Evropi. Naseljavali su ga ljudi „visoke kulture“ koji su tamo doselili iz Male Azije prije oko 8.000 godina.

- Radi se o mjestu koje je hiljadu godina starije od Sumera - dodaje Bojadžijev.

Perlica, teška 15 centigrama, iskopana je prije dvije sedmice u temeljima male kuće koja se tamo nalazila u vrijeme kada su metali poput bakra i zlata tek ulazili u upotrebu.

Na istom nalazištu otkriveno je i oko 150 porculanskih figurica ptica, što ukazuje da su lokalni stanovnici vjerojatno slavili životinje. Naselje je uništeno oko 4.100 godina prije nove ere u invaziji plemena koja su stigla sa sjeveroistoka.

Kada prođe detaljnu analizu i definitivno potvrđivanje starosti, perlica će biti izložena u lokalnom muzeju u Paradžiku.

Izvor i foto: V.V./123rf

Portal Analitika