Kultura

Sve spremno za početak XXII Sarajevo Film Festivala

Mlada bosanskohercegovačka glumica Alena Džebo večeras će svečano otvoriti XXII Sarajevo Film Festival u Narodnom pozorištu.
Sve spremno za početak XXII Sarajevo Film Festivala
Portal AnalitikaIzvor

Selekcija Open Air programa već je ranije najavljena kao jedna od najboljih u proteklim godinama i ove godine donosi naslove: „Taxi Driver“, „Florence Foster Jenkins“, „Love & Friendship“, „Julieta“, „I, Daniel Blake“, „Captain Fantastic“, „Dobra žena“, „Flaskepost fra P“ i „Tour de France“.

Na SFF-u ove godine biće prikazana ukupno 222 filma iz 61 zemlje. Filmovi su podijeljeni u 18 različitih programa, biće prikazani na sedam lokacija, a trajanje svih filmova je blizu 200 sati. Gotovo svi će imati reprize, pa SFF u devet dana ima blizu 500 sati projekcija.

SFF svake godine prikazuje više od 200 igranih i dokumentarnih filmova, a najzanimljiviji je po tome što stavlja fokus na regiju koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičiće se čak 39 naslova, a biće prikazano 50 filmova iz regiona. Filmovi se takmiče za četiri nagrade - Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

I ove godine festival će ugostiti posjetioce iz zemalja regije, Evrope i svijeta, a na listi je 1.500 zvanica iz više od 70 zemalja svijeta. Glavna zvijezda je slavni američki glumac Robert De Niro kojem će večeras biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Isto će primiti i Siven Frirs, jednan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja, i to za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasno Srce Sarajeva Volfgangu Amadeusu Brelhartu biće uručeno za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa -kulturnog centra koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Izvor i foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Portal Analitika