Društvo

KURPEJOVIĆ: Štrajkovaćemo glađu ispred Vlade

Majke sa troje i više djece iz Rožaja koje tvrde da im je uskraćeno pravo na nedavno uvedenu naknadu, održale su danas ranije najavljeni protest sa kojeg su poručile da će pokazati svoju hrabrost, jer su se „crnogorske majke čitav život borile za svoju porodicu, za svoju djecu, za svoju državu“.
KURPEJOVIĆ: Štrajkovaćemo glađu ispred Vlade
Portal AnalitikaIzvor

- Pozivam sve majke na sjeveru Crne Gore, nemojte da im dozvolite da Vas ućutkaju i prevare, borite se za svoja prava, boriti se do kraja, nemojte da im popustite, budimo mi majke rame uz rame - istakla je jedna od učesnica protesta Aida Kurpejović.

- Svaki dan gledamo cirkus u Skupštini Crne Gore, gdje se poslanici bave svim i svaščim, a najmanje običnim građanima, na drugoj strani Ministarstvo rada i socijalnog staranja ništa ne radi na rješavanju naših problema. Iako nam mjesecima svi obećavaju da će rješavati naše probleme, od toga nema ništa, jer nikoga ne interesuju majke koje ne mogu da ostvare svoje zakonsko pravo pošto je neko iz Zavoda za zapošljavanje u Rožajama uništio dokumentaciju majki. Majke su odlučne - od svojih prava neće odustati, po bilo koju cijenu će se za njih boriti. Spremne smo da idemo za Podgoricu sa svima ostalima koji su zainteresovani. Ako treba, svi da započnemo štrajk glađu ispred Vlade Crne Gore, ali nazad nema dok nam se god ne ispune zahtjevi - dodala je Kurpejović.

rozaje1Zahtjevima koji su pročitani na protestu, traži se od Vlade Crne Gore da donese uredbu kojom će se priznati pravo na nadoknadu svim majkama koje su na Zavodu za zapošljavanje više od 15 godina i za one starije 65 godina koje su silom zakona brisane sa evidencije. Takođe, da se na narednoj sjednici Skupštine 30. avgusta u dnevni red red uvrsti prijedlog izmjene i dopune zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kako bi svoj djeci koja pohađaju osnovno i srednje obrazovanje bio dodijeljen dječiji dodatak ako su im roditelji nezasposleni i ne primaju socijalnu i materijalnu naknadu. Zahtjev je i da penzija ne može biti niža od 193 eura, a da se svim bivšim radnicima koji su nakon stečaja stekli pravo na prijevremenu penziju, ponište stara rješenja i izvrši revizija, te im se isplate otpremnine u visini od tri najniže cijene rada. Na kraju žele da se „prestane sa diskriminacijom i neravnopravnim statusom sjevernog regiona i počnu rješavati svi ekonomski problem građana, kojim će se spriječiti dalje iseljavanje“.

Protestu majki pridružili su se penzioneri i pojedini građani Rožaja. U ime organizatora Sadik Klimenta je naveo kako će se protesti nastaviti, te da će naredno veliko okupljanje biti 16. septembra u 14 časova na istom mjestu.

- Ukoliko se ni tada ne ispune svi zahtjevi, nastavićemo s protestima ako bude trebalo i na dan održavanja parlementarnih izbora, 16. okrobra. Poručujemo i Vladi i Skupštini Crne Gore i njenim poslanicima da nećemo odustati od svih zahtjeva.

Portal Analitika