Ostalo

Ovo su bizarne discipline koje su nekada bile dio Olimpijskih igara

Olimpijske igre mijenjale su se tokom godina, a mnoge discipline koje su nekada ljubtelji OI pozorno pratili i navijali za svoje favorite danas su stvar prošlosti. Plivanje s preponama ili dvoboji pištoljima možda vam zvuče bizarno, no dio su prošlosti Olimpijskih igara.
Ovo su bizarne discipline koje su nekada bile dio Olimpijskih igara
Portal AnalitikaIzvor

Pucanje u golubove (1900.)

Najgora noćna mora aktivista za prava životinja. Oko 300 ptica ubijeno je u ovoj bizarnoj disciplini, no srećom, pojavila se samo na jednim Olimpijskim igrama i nikada više. 

U ovoj disciplini proslavio se Belgijac Leon de Lunden koji je za titulu najboljeg ubio 21 pticu. 

Plivanje sa preponama (1900.)

Michael Phelps obara rekorde, a na ovim Olimpijskim igrama učvrstio je titulu najuspješnijeg olimpijskog takmičara. No, i on bi se namučio u disciplini koja se kao i prethodno navedena pojavila na samo jednim Olimpijskim igrama - plivanje sa preponama. 

Naime, plivači su se morali penjati, skakati sa čamca na čamac, a zatim i roniti ispod dugog niza čamaca. Cijeli događaj odvijao se 1900. godine u Parizu na rijeci Seini pa su se takmičari borili i protiv jake riječne struje. 

Pobijedio je Australac Fredrick Lane, koji je na istim igrama osvojio i zlatnu medalju na 200 metara slobodno.

Potezanje konopa (1900.-1920.)

Potezanje konopa na Olimpijskim igrama je bilo u službenom programu Igara u pet izdanja, u periodu od 1900.-1920. godine (Olimpijske igre nisu održane 1916.godine zbog Prvog svjetskog rata). Prvih godina bio je dozvoljen nastup kombinovanih takmičara iz više zemalja, te više takmičara iz iste zemlje.

Timovi su se sastojale od osam sportista koji su imali pet minuta da nadjačaju protivnike

Ova disciplina ima dugu istoriju jer su je Grci uveli u originalnim takmičenjima.

La Canne (1924.)

Mačevanje s drvenim štapovima vrlo je slično uobičajenim mačevalaškim takmičenjima, razlika je samo u izboru oružja. Ova vještina razvila se u Francuskoj početkom 19. vijeka kao dio samoodbrane za gospodu koja je nosila štapove za hodanje.

Na Olimpijskim igrama našla se samo jednom - 1924. godine.

Penjanje po konopu

Vjerovatno se sjećate kao noćne more iz srednje škole, ali ova disciplina bila je dio čak pet Olimpijskih igara u razdoblju od 1896. do 1932. godine.

Takmičari su se penjali po konopu koristeći samo ruke. Kada se ova disciplina prvi put pojavila na Olimpijskim igrama, takmičari su se morali popeti 15 metara, no sljedeća takmičenja bila su blaža prema učesnicima. Naime, od njih se zahtijevalo da se popnu samo 8 metara.

Sinhronizovano plivanje

Sinhronizovano plivanje nije neobično, ali kada se takmiči samo jedna osoba, složit ćete se da je pomalo bizarno. Ova disciplina pojavila se prvi put na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine kada je Tracie Ruiz osvojila zlatnu medalju. 

Ova disciplina je nestala s Olimpijskih igara nakon 1992. godine.

Hokej na rolerima (1992.)

Iako vrlo sličan hokeju na ledu, hokej na rolerima nije osvojio srca fanova. Pojavio se na samo jednim Olimpijskim igrama, onima u Barseloni 1992. godine. Tada je u finalu Argentina pobijedila Španiju i odnijela kući zlato.

Kabaddi (1936.)

Ovaj sport potiče iz Indije, a na Olimpijskim igrama pojavio se samo jednom - 1936. godine. 

Dva tima takmičara morala su prići na neprijateljsku stranu igrališta, tu se rvati sa protivnikom i zatim se vratiti na svoju stranu.

Portal Analitika